L’epidèmia de la grip torna a disparar la feina de les urgències dels hospitals i centres mèdics de la ciutat. Els treballadors de l’Hospital del Mar i del Vall d’Hebron denuncien una situació de saturació, que asseguren és estructural, i n’assenyalen la manca de recursos humans i materials com a causes. En canvi, la direcció nega la situació de col·lapse, tot i que reconeix que aquests dies es treballa al 100 % i que alguns pacients poden esperar unes hores als passadissos el trasllat a planta. En tot cas, afirmen que estan “perfectament atesos” per l’equip mèdic i que s’han obert nous dispositius en funció de la demanda.

Els sindicats diuen que el problema és estructural

A l’Hospital del Mar fa un parell d’anys i mig que s’ha estrenat el nou servei d’urgències i el personal sanitari assegura que el nou emplaçament continua tenint mancances i que falten mitjans. La imatge de pacients als passadissos aquests dies és constant, segons denuncia Xavi Tarragón, membre de del Comitè d’Empresa de la CGT i CATAC.

“Si volem els pacients ben ubicats, sent generosos a urgències hi caben 90 pacients i aquests dies hem arribat als 180, el doble. Hi ha persones que s’estan 12 dies al servei quan l’habitual és que siguin quatre o cinc.”

Urgències de l'Hospital del Mar

Tarragón considera que es tracta d’un problema sistèmic: “Cada any arriba l’epidèmia de grip i cada any vivim el mateix col·lapse. És un problema de manca de planificació i de manca de mitjans”.

S’han reforçat en un 20 % els recursos

En canvi, la direcció de l’hospital desmenteix el col·lapse i puntualitza que el que sí que s’està fent és treballar al 100 %. Julio Pascual, director mèdic del centre, explica que s’han pres mesures per reforçar el personal sanitari i també els recursos amb l’obertura de 60 llits a l’Hospital de l’Esperança i 20 unitats d’hospitalització domiciliària. Això representa un 20 % més del que és habituals.

“Es veuen alguns pacients als passadissos, perquè hi poden passar unes hores. Però estan perfectament atesos. No hi ha ni col·lapse, ni saturació, per molt que algunes veus desvirtuïn el missatge.”

El mateix debat al Vall d’Hebron

Al Vall d’Hebron els sindicats es queixen de la mateixa situació. Afirmen que la capacitat d’urgències és per a unes 200 persones i que ara el nombre de pacients s’ha doblat. També asseguren que la imatge dels passadissos plens de llit és habitual, i que alguns pacients s’hi passen hores en llits sense un box o una cortina. Àngels Moreno, infermera d’urgències i membre del sindicat Comissions Obreres, assegura que no d0nen l’abast.

“No és agradable ser un professional o un pacient en aquests condicions. Alguns malalts amb afeccions respiratories que estan a urgències sense l’aïllament correcte perquè no hi ha espai. Cal trobar la manera de gestionar aquest problema per fer un tracte més humà i de confidencialitat”.

Urgències Vall Hebron

Una versió que corroboren alguns malalts i familiars com l’Emilia Millán que té el marit ingressat a urgències, i que assegura que “hi ha tanta gent que no es pot ni caminar”. Assegura, però, que l’atenció dels professionals és excel·lent i que fan el possible per encabir-hi tots els pacients.

La direcció de l’Hospital Vall d’Hebron nega la saturació. Explica que la grip dispara la demanda de llits i que per això s’obren més dispositius com els 44 llits que s’han llogat a l’Hospital de l’Esperança. La directora assistencial, Ana Ochoa, reconeix que hi ha pacients als passadissos de tots els hospitals de Catalunya, però que no és per la manca de llits d’hospitalització, sinó perquè alguns pacients necessiten ser estabilitzats a urgències i això comporta que hagin de passar més hores en aquest servei. També remarca que la situació és millor que la de l’any passat.

“Ara estem en ple hivern i amb l’epidèmia de grip en marxa. Ens ha vingut molta gent, i a mesura que arriben hem anat obrint dispositius. Ara mateix els tenim tots oberts. El cap de setmana hi ha un volum més alt de pacients i durant la setmana però no parlaria de saturació.”

Els consells del Departament de Salut

Des de Salut recorden a la població que no es dirigeixi a les urgències dels hospitals si no es tracta d’un cas de grip greu, i recomanen acudir als centres d’atenció primària i trucar al 061.