Poden estar fets de la mateixa pasta, però tenen dimensions tan diferents que hom diria que no són de la mateixa espècie. Tot i que els titelles de guant vénen a ser com una mena de gegants governats, en lloc de ser governats per una persona, ho són pel braç del titellaire. Tant si hi trobeu similituds o no, el cert és que aquest cap de setmana podeu veure a Barcelona molts i molt bons espectacles tant de gegants com de titelles.

Els Gegant del Pi ara balla pel camí

Els Gegants petits del Pi, l’Oriol i la Laia, surten aquest dissabte als carrers del barri amb vestits i pentinats nous. Seran la sorpresa d’aquestes festes de Sant Josep Oriol, que, a més de la passejada dels Oriols amb el gegantó Perot lo Lladre, els gegants Oriol i Mustafà del Pi i els gegants de Ciutat Vella, ofereix danses tradicionals, un concurs de dibuix, jocs infantils, xocolatada i la història d’en Perot lo Lladre. A la nit, ball amb el grup de rumba Humareda i diumenge al matí, trobada d’elements del bestiari barceloní i català amb motiu del 20è i 25è aniversari de la recuperació del Lleó i la Mulassa de Barcelona, respectivament; i actuació dels Falcons de Barcelona.

Mentrestant, el Poble Espanyol acull des de divendres la quarta edició del Festival de Titelles i de Teatre d’Objectes, amb espectacles per a tota la família. S’hi pot veure des del cabaret de Canelo show fins a l’espectacle ‘El rei i el mar’, de la companyia Pea Green Boat. I el Marionetàrium del Parc d’Atraccions del Tibidabo ofereix, com cada cap de setmana, cinc funcions de l’espectacle ‘Bròquil i Cia’. Aquest diumenge, però, serà especial perquè farà 100 anys que va néixer la titellaire Hertha Frankel. La companyia li ret homenatge acompanyant l’espectacle amb la projecció de 120 imatges de la seva vida.

Els colors i la foscor

Dimecres va arribar la primavera i aquest dissabte se celebra la festa tradicional hindú que hi dóna la benvinguda. Els participants, vestits amb roba blanca, acabaran tintats de colors pel llançament de globus, tints en pols i pistoles d’aigua tintada. Les festes Holi es poden trobar principalment a l’Índia, però també al Nepal, a Sri Lanka i països amb una important població d’indis, com Surinam, Sud-àfrica, Estats Units o Fiji. Des de fa tres anys, Barcelona també s’ha sumat a la festivitat, que no té una data concreta sinó que es fa coincidint amb la lluna plena del mes de març. Fins ara s’havia fet al Carmel, però enguany es trasllada al Parc de les Tres Xemeneies, al Poble-sec.

D’altra banda, no oblideu que aquest dissabte es fa arreu del món l’Hora del Planeta: més de 7.000 ciutats i pobles d’arreu del món apaguen llums durant una hora per cridar l’atenció sobre el canvi climàtic provocat per les emissions de gasos de l’efecte hivernacle que es generen, bàsicament, en produir i consumir energia. Barcelona treu durant aquella hora la il·luminació d’edificis com la Sagrada Família o la Casa Batlló i, si esteu a centres comercials com les Glòries o Diagonal Mar, també trobareu que s’apaguen algunes llums. També podeu participar-hi des de casa desconnectant els llums i tota mena d’aparells elèctrics.

Abans de la Setmana Santa

Per últim, destaquem que aquest és el Diumenge de Rams, en què grans i petits acudeixen a les esglésies a beneir palmons i branques de llorer i d’olivera, com els que alçaven els seguidors de Jesucrist quan va entrar a Jerusalem durant la pasqua jueva. Li donaven la benvinguda. A més de les misses especials a totes les esglésies catòliques, l’arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez-Sistach, beneirà totes aquestes branques al pla de la Seu, abans d’oficiar la missa a la Catedral.

Però, a banda d’aquests actes més destacats, convé que remeneu totes les fitxes de l’agenda interactiva de la part superior, perquè hi trobareu més de 25 propostes d’activitats de tota mena per fer aquest cap de setmana a Barcelona. Hi ha, per exemple, concerts de Narcís Perich, d’Edwyn Collins, dels grups Ruidoblanco, Freedonia, reggae a Can Batlló, òpera al MUHBA, l’Orquestra Simfònica del Vallès i la Cobla Sant Jordi amb La Principal de la Bisbal, que celebra el 125è aniversari amb un concert especial a L’Auditori. I diumenge, la Festa sobre Rodes a les fonts de Montjuïc amb l’arribada de l’etapa de la Volta Ciclista a Catalunya. Tot això us podeu programar a la vostra agenda personalitzada del cap de setmana, que després us podeu imprimir, enviar per correu electrònic o compartir a les xarxes socials.