JOSÉ PÉREZ DE LOS COBOS, director de la Unitat de Conductes Addictives "Ara estem com molt compactats tots en el mateix lloc. Això determina que sigui més fàcil poder arribar a qualsevol indret de la unitat. Ha estat molt bo també que tenim un circuit únic. Abans els nostres pacients es podien barrejar amb altres pacients d'altres zones de l'hospital. Ara els pacients entren d'aquí i surten d'aquí."

La Unitat Hospitalària de Desintoxicació (UHD) de Sant Pau és la que concentra més activitat assistencial. Durant l’any passat aquest servei va atendre 276 pacients. Segons ha explicat el director de la Unitat de Conductes Addictives del Sant Pau, José Pérez de los Cobos, el motiu principal que motiva l’ingrés a la UDH és la desintoxicació d’alcohol. Fins a 120 casos han passat pel centre per aquest motiu, mentre que un total de 73 hi han assistit per desintoxicar-se de cocaïna i 57 d’opioides.

La nova infraestructura de la Unitat de Conductes Addictives gira entorn a la sala Montserrat Montero. Es tracta de l’espai central i disposa de 12 habitacions individuals on els pacients acostumen a estar ingressats un màxim de dues setmanes, que es destinen a tallar en sec l’addicció. El pas següent és la rehabilitació i la teràpia, que en la majoria dels casos es fa a través del centre de dia.

L’hospital de dia és l’únic de tot el país coordinat amb una UHD i enfocat directament a la prevenció de recaigudes. De fet, aquestes es consideren una incidència característica de les addiccions. Durant l’any passat, fins a 100 pacients van començar i acabar el tractament a l’hospital de dia. D’aquests, el 72 % van fer-ho a través d’un seguiment intensiu, mentre que la resta assistia al centre en un règim de mitja jornada.