Escolta aquesta notícia

(ACN/Redacció) Milers de persones s’han manifestat a Barcelona aquest dimecres per reivindicar mesures que defensin i garanteixin el futur del català. La protesta del col·lectiu Sant Jordi per la Llengua ha rebut el suport de més de 240 entitats, entre les quals hi ha Òmnium, l’ANC o el Sindicat de Llogateres. Sota el lema “Per un futur en català, recuperem la Barcelona popular” l’acte ha aportat un to polític a la celebració del dia del llibre i la rosa.

La protesta s’ha iniciat a la plaça de la Universitat, des d’on ha partit cap a la plaça de Sant Jaume, amb un objectiu clar: “Recuperar l’esperit reivindicatiu de la diada de Sant Jordi i activar la ciutadania en la defensa i l’exercici dels seus drets”, expliquen els organitzadors. També volen reclamar a l’Administració “mesures immediates per garantir els drets lingüístics i l’accés a l’aprenentatge del català”.

Crítiques al Sant Jordi de l’Ajuntament i Generalitat

La portaveu de la iniciativa Sant Jordi per la Llengua, Núria Alcaraz, ha denunciat que l’Ajuntament de Barcelona hagi fet el pregó de la diada “en castellà” i no hagi “fet referència a la qüestió lingüística”. També ha criticat que el govern ha fet els actes principals de la Diada “a Madrid”. “És necessari que la gent torni a sortir al carrer perquè estem en una situació d’emergència lingüística i les institucions no estan fent propostes valentes”, ha lamentat Alcaraz, que ha assegurat que la manifestació ha de servir per reivindicar “el dret a viure plenament en català”.

El català com a “llengua de cohesió”

En aquest mateix sentit, el també portaveu de Sant Jordi per la Llengua, Adrià Font, ha reivindicat el “dret” de “totes les persones nouvingudes” a aprendre el català i el dret dels catalanoparlants a “viure plenament en la nostra llengua” a Barcelona, a Catalunya “i als Països Catalans”. En aquesta línia, ha fet una “crida a la ciutadania” perquè “canviï els hàbits lingüístics” i “normalitzi el fet de parlar en català amb tothom” per tal que sigui una “llengua de cohesió”.

Comparteix a: