
L’Hospital Sant Joan de Déu ha posat en marxa un model de formació per a professionals sanitaris que utilitza eines innovadores com ara un maniquí robotitzat. Aquestes tecnologies s’integren al llarg de tot el curs, tant a la part que desenvolupa en línia com en la presencial. Es tracta d’un programa pioner al món de formació amb aquestes característiques.
Aquest projecte ha pogut ser una realitat gràcies al suport de la Fundació Privada Daniel Bravo Andreu, que ja ha dut a terme diverses iniciatives a hospitals, instituts i centres de recerca per impulsar projectes singulars en la protecció i millora de la salut a la nostra societat.
Un nadó molt realista
Es tracta d’un simulador d’ecografia pediàtrica i neonatal, únic a l’estat, que té forma de nadó molt realista i que facilita punts de referència precisos, palpables i d’alta fidelitat. Els alumnes poden fer ecografies com ho farien a un nadó real, escanejant de forma contínua des de la clavícula fins a la pelvis, així com en tres parts del crani.
Curs de formació sanitària
El primer curs que ha arrencat a partir d’aquest model s’anomena eKardio BootCamp i segueix una filosofia learning by doing, la qual permet als professionals adquirir habilitats de manera ràpida i efectiva.
Aquesta plataforma ha estat desenvolupada durant un any i inclou tot tipus de metodologies i activitats innovadores per transformar la manera com els professionals adquireixen coneixements i habilitats, com ara un pòdcast amb activitats dinàmiques, un escape room o joc d’escapada o una sèrie de ficció professional.
eKardio BootCamp
Imatges del curs presencial a l’hospital Sant Joan de Déu
Curs dirigit a residents i pediatres especialistes
L’Hospital Sant Joan de Déu ha creat aquesta formació adreçada a metges interns i pediatres especialistes d’arreu d’Espanya que vulguin millorar els coneixements i les habilitats en maneig cardiovascular infantil.
“Tan important és allò que s’ensenya com la manera com s’ensenya. Si volem aconseguir que els professionals de les noves generacions adquireixin habilitats de manera efectiva, hem de parlar el seu idioma, connectar amb la seva forma d’aprendre i aplicar metodologies basades en la neurociència des de la innovació”, explica el director del curs, David Ferri.
Quatre setmanes de formació en línia i tres jornades presencials
El curs consta de dues fases: una primera, que es fa en línia i té quatre setmanes de durada, i una segona, de caràcter presencial, de tres dies, a l’Hospital Sant Joan de Déu Barcelona.
Per a la formació en línia s’ha creat CARFLIX, una plataforma interactiva que ofereix als alumnes una sèrie de cinc capítols que, a través del visionament d’un trama de suspens, revela aprenentatges sobre qüestions clau de maneig cardiovascular. Després de cada capítol, es desbloquegen una sèrie de videoclaus, en què els especialistes expliquen com el que han vist a la ficció succeeix en situacions reals, amb claus pràctiques, conceptes i eines per fer-hi front. Per posar en pràctica aquests coneixements i entrenar-se, la plataforma ofereix un ecògraf virtual amb el qual els usuaris poden visionar ecografies i exercitar-se en la detecció d’anomalies del cor. Finalment, un pòdcast immersiu completa la formació i guia el resident al llarg d’11 escenaris de simulació clínica interactius.
Un cop acabada la fase en línia, els alumnes es reuneixen a l’Hospital Sant Joan de Déu per continuar entrenant-se i posant en pràctica, aquesta vegada per equips, els coneixements adquirits. Durant tres dies tenen l’oportunitat de posar-se en situació i compartir experiències amb la resta de companys a través de 12 escenaris de simulació clínica d’alta fidelitat i diverses activitats de competició ludificades com, per exemple, un joc d’escapada en què es capfiquen dins de la sèrie vista durant la part en línia i han d’utilitzar els coneixements i habilitats adquirits per escriure el seu final.
