(ACN) L’Hospital Sant Joan de Déu i el Clínic han començat a utilitzar un sistema d’operació fetal pioner al món. L’ha creat la Universitat Pompeu Fabra i s’utilitza per aturar el flux de sang entre dos fetus que comparteixen placenta. El nou sistema permet al cirurgià guiar-se molt millor fins a l’úter de la mare gràcies a un GPS quirúrgic que redueix el temps de la intervenció i la taxa de mortalitat.

Els dos primers pacients

El Julen i el Liam són dos dels primers bessons que el Sant Joan de Déu i el Clínic han operat amb aquest sistema. Pateixen la síndrome de transfusió fetofetal. Afecta un de cada 2.000 embarassos i té una mortalitat propera al 100 % si no s’hi posa remei. Per aquest motiu, l’operació s’ha de fer al més aviat possible. “La cirurgia fetal és una revolució contra la selecció natural, la naturalesa ens posa totes les dificultats i nosaltres hem d’operar un pacient de 20 centímetres”, detalla el cirurgià de l’Hospital Sant Joan de Déu Eduard Gratacós.

Simular l’operació abans d’entrar a quiròfan

El nou sistema és com un GPS que permet al cirurgià tenir més eines per operar amb seguretat i simular l’operació abans. D’aquesta manera, una operació que podria durar fins a una hora i mitja es pot fer en aproximadament 15 minuts. Per fer la simulació, la pacient se sotmet a una ressonància electromagnètica per fer una reconstrucció 3D de la placenta. A partir d’aquí, durant l’operació se sincronitza la imatge virtual en 3D amb la imatge de l’endoscopi per tenir una visió molt més precisa i concreta. “És com un videojoc”, ha detallat Gratacós. Ja s’han fet 20 operacions amb una taxa de supervivència d’almenys un dels dos fetus del 90 %.