parella amb mascareta a la platja

El Ministeri de Sanitat proposa que l’ús de la mascareta a la platja només sigui obligatòria mentre es passeja o quan no es pugui mantenir la distància de seguretat. Aquesta és una de les propostes que recull el borrador, al qual ha tingut accés l’agència EFE, i que Sanitat traslladarà aquesta tarda a les comunitats autònomes en la reunió del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut.

La proposta de Sanitat suposa un canvi respecte a la norma que es va publicar la setmana passada al BOE, i que establia l’ús obligatori de la mascareta a l’aire lliure (també a la platja i a la piscina), encara que es pogués mantenir la distància de seguretat.

La proposta de Sanitat no canvia la normativa que ja està en vigor a Catalunya i que estableix l’obligatorietat de dur la mascareta encara que hi hagi distància de seguretat, excepte a la platja i a la piscina, on només cal dur-la per passejar per la sorra.

Quan serà obligatori dur mascareta?

Segons el document que ha elaborat Sanitat, es proposa que l’ús de la mascareta sigui obligatori per:

  • Passejar pels accessos de les platges, llacs i altres entorns naturals
  • Passejar per la vora del mar i els entorns aquàtics.
  • Als vestuaris de les piscines públiques i comunitàries, excepte a les dutxes.
  • Per estades a l’exterior o interior d’establiments d’hostaleria fora dels moments necessaris per menjar o beure.

Quan no caldrà portar mascareta?

Pel que fa a les situacions que queden excloses de l’obligatorietat de portar mascareta, Sanitat inclou l’esport individual i les activitats a l’aire lliure que requereixen un esforç físic intens que fa que el seu ús resulti incompatible. Entre les activitats que Sanitat declara incompatibles amb l’ús de la mascareta hi ha les següents:

  • Durant el bany, tant al mar com a llacs, rius o espais aquàtics naturals i en piscines a l’exterior o cobertes.
  • La pràctica esportiva en el medi aquàtic, ja sigui natural o artificial.
  • Els períodes de descans abans o després del bany o de la pràctica esportiva aquàtica. En el cas de les platges només quan s’estigui en un punt determinat i sempre que es pugui mantenir la distància de seguretat mínima d’1,5 metres amb altres persones que no siguin convivents. A les piscines, només entre intervals d’activitat.
  • Les activitats de socorrisme o rescat a l’aigua.
  • Durant els períodes necessaris per menjar i beure en els espais on estigui autoritzat fer-ho.