La retirada de les mascaretes en interiors podria ajornar-se fins després de Setmana Santa. Finalment, aquest punt no figura a l’ordre del dia de la reunió del Consell Interterritorial de Salut, que es reuneix aquest dimecres al matí de forma presencial a Toledo.

Inicialment semblava que la retirada de les mascaretes es podria acordar en aquesta reunió i, fins i tot, es parlava que la mesura es podia aprovar al consell de ministres de dimarts vinent i entrar en vigor l’endemà, dimecres, 13 d’abril, just abans de començar Setmana Santa. El fet, però, és que el dictamen dels experts ha refredat aquestes expectatives. Segons la Ponència d’Alertes, la retirada de les mascaretes en interiors s’ha de fer “de manera progressiva” i únicament justifiquen eliminar-la a les escoles. Així, apunten que qualsevol canvi en la normativa d’ús “entri en vigor després de Setmana Santa“.

La Ponència considera que les mascaretes han de continuar sent obligatòries als centres sanitaris, a les residències i al transport públic. També apunten que l’ús ha de ser “recomanables” per a les persones vulnerables quan no es pugui mantenir la distància de seguretat.

Catalunya i Madrid, a favor de retirar les mascaretes

La majoria de les comunitats autònomes es mostren partidàries de respectar el criteri dels experts, tot i que amb matisos. Andalusia és la més prudent i, fins i tot, apunta esperar “uns mesos” a retirar les mascaretes perquè s’han de celebrar activitats amb molta concentració de persones com Setmana Santa o la Feria de Abril. A l’altre extrem hi ha Catalunya i Madrid, que fa setmanes que defensen que es tregui en interiors. En el cas de Catalunya, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, fins i tot ha amenaçat de “tirar pel dret” i retirar-la de les escoles, si Sanitat no fa el pas. També Madrid defensa retirar l’obligatorietat de dur la mascareta excepte al transport públic, els hospitals i les residències.

Fernando Simón: “Ser una mica més prudent és millor que ser més temerari”

El president del Govern, Pedro Sánchez, va dir fa un mes que les mascaretes en interiors deixarien de ser obligatòries “molt aviat”. De fet, aquest també ha estat el discurs de la ministra de Sanitat, Carolina Darias, les últimes setmanes. Aquest dimarts, però, el director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències, Fernando Simón, ha posat fre a les expectatives. “Després del que hem passat, ser una mica més prudent és millor que ser més temerari”, ha dit.