uci infantil hospital
Foto: Albert Segura (ACN)

(ACN) El Ministeri de Sanitat ha comunicat aquest dijous les dues primeres morts per hepatitis infantil aguda d’origen desconegut. Són un nen de sis anys que residia a Múrcia que havia iniciat els símptomes el 2 de juliol, va patir edema cerebral, va ser trasplantat en situació greu el 29 de juliol i va morir al cap de 24 hores; i un nen de 15 mesos resident a Andalusia que va ingressar a finals de juny amb gastroenteritis aguda en situació crítica, també va rebre un trasplantament hepàtic urgent i va morir al cap d’un dia.

En total a l’Estat s’han notificat 46 casos fins al 2 d’agost. L’edat mitjana dels casos ha estat de 5,3 anys. Per sexes, 29 casos van ser nens (64,4%) i 16 nens (35,6%). Cinc casos eren menors d’1 any, 3 dels quals són dos nadons de 3 i 5 dies que van patir els símptomes a finals de juny, i un de 48 dies.

L’evolució ha estat positiva en tots menys en tres que van necessitar trasplantament hepàtic. Una nena de tres anys resident a Aragó ha tingut bona evolució clínica. Els altres dos han mort al cap de 24 hores del trasplantament. La mort del nen de 6 anys de Murcia del 30 de juliol es va atribuir directament a l’hepatitis, però la d’Andalusia és fruit de la recerca retrospectiva de casos per part del Ministeri de Sanitat i les Comunitats Autònomes.

Amb tot, segons Sanitat, el nombre de casos d’hepatitis de causa desconeguda en nens i de transplantaments “es troba dins dels esperats segons les estimacions realitzades amb dades dels anys previs”.

Primeres notificacions a l’abril

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) va rebre les primeres notificacions de casos d’hepatitis aguda greu de causa desconeguda en nens el 5 d’abril, quan el Regne Unit va comunicar 10 casos. Després d’aquella alerta, l’Estat va començar la vigilància i va buscar retrospectivament casos des de gener.

El Ministeri recorda que està col·laborant amb el Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties (ECDC) i la OMS, i “seguirà vigilant i estudiants les característiques microbiològiques d’aquests casos”.