El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha confirmat que la Comissió de Salut Pública (que depèn del Ministeri de Sanitat) no dona el vistiplau a endarrerir les segones dosis de les vacunes de Pfizer i Moderna. “Sincerament, és una mala notícia per a l’estratègia de vacunació”, ha dit Argimon tot just conèixer la notícia, enmig d’una roda de premsa.

De fet, només uns minuts abans, Argimon havia recordat que ja hi ha països europeus que tenen les segones dosis més espaiades que Espanya (on està estipulat que han de passar 21 dies), i ha argumentat que si s’endarrerien a vuit setmanes les segones dosis de Pfizer i Moderna (les dues vacunes amb ARN), Catalunya podria tenir vacunades a finals de juny totes les persones de 48 anys o més amb almenys una dosi.

La setmana passada, la Generalitat va fer una petició en aquest sentit, argumentant que el risc d’entrar a una UCI cau a la meitat després d’haver rebut la primera dosi d’una vacuna.

Millor tenir molta gent vacunada

Pel que fa a l’estratègia que es podria haver endegat si s’haguessin endarrerit a vuit setmanes les segones dosis de Pfizer i Moderna, Argimon ha insistit que els informes tècnics exposen que la primera dosi dona un 90 % d’efectivitat a partir dels 21 dies, quan suposadament tocaria rebre la segona dosi segons el calendari actual

“És millor tenir molta gent amb un grau de protecció més baix, que tenir poca gent amb un grau de protecció molt alt”, ha sentenciat el secretari de Salut Pública. Ara, a Catalunya més d’un 20 % de persones ja han rebut almenys una dosi de vaccins contra la covid-19.

La fi del confinament comarcal, aquest dimecres

En la compareixença de Salut, Josep Maria Argimon també ha explicat que la possibilitat de posar punt final al confinament comarcal a partir del dilluns, 26 d’abril, no es començarà a estudiar fins a aquest dimecres. El secretari de Salut Pública ha admès que “la corba està estable”, fet que podria propiciar retirar les restriccions a la mobilitat dins del territori català. Tot i així “no ho discutirem fins demà [dimecres, 21 d’abril]”, ha conclòs.