segona dosi vacuna astrazeneca

(ACN) El Ministeri de Sanitat no descarta ampliar la franja d’edat de la població que pot rebre la vacuna d’AstraZeneca (limitada de moment als menors de 55 anys) si l’assaig que la farmacèutica duu a terme als EUA n’avala l’eficàcia. Els resultats podrien estar disponibles a principis de març. L’executiu espanyol reacciona així a l’anunci que avui mateix ha fet l’Organització Mundial de la Salut (OMS), que recomana el vaccí per a la gent gran perquè veu “probable” que els protegeixi de la covid-19.

L’epidemiòleg Antoni Trilla, també ha dit que tot i que aquesta limitació en la franja d’edat és una interpretació correcta, “és molt estricta”. I confia que les pròximes setmanes, les dades permetin ampliar el col·lectiu que la pot rebre.

Darias: “les vacunes són segures i eficaces”

D’altra banda, la ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha celebrat que després d’administrar més de 2,2 milions de dosis de les tres vacunes disponibles fins ara no hi ha hagut “cap reacció adversa”. “Les vacunes són segures i eficaces“, ha afirmat. En la roda de premsa posterior al Consell Interterritorial de Salut dels dimecres la ministra ha estat interpel·lada en diferents ocasions sobre per què el Govern espanyol no amplia almenys la franja d’edat als 65 anys, seguint el model que aplica Alemanya o les recomanacions de la mateixa Agència Europea de Medicaments (EMA).

Sabíem que el primer trimestre l’arribada de dosis seria més limitada i per això calia definir grups“, ha indicat la ministra. “També sabem que a partir del segon trimestre l’arribada de vacunes serà considerable”, ha afegit. “El pla de vacunació està basat en robustos criteris ètics”, ha defensat, per recordar tot seguit que un dels factors associats a la covid-19 és l’edat i que, per això, s’ha “prioritzat” la gent gran de les residències.

Ha assegurat que aquest dijous arriben 228.000 vacunes més d’AstraZeneca i que seran distribuïdes a les comunitats entre divendres i dissabte. Amb aquestes dosis, Espanya haurà rebut aquesta setmana a l’entorn d’un milió de dosis dels tres vaccins autoritzats, segons els càlculs de la ministra. Daria també ha subratllat que probablement durant el mes de març l’EMA avaluarà la vacuna de Janssen, que si és aprovada podria arribar a Espanya a l’abril, tal com estipula el contracte signat amb aquesta farmacèutica.