Mocadors vermells. Tot un signe d'identitat per aquells que aquest matí marxaven cap a Pamplona en tren a celebrar els Sanfermines. "Vengo de Colombia. Estoy trabajando aquí. Voy a conocer las fiestas que dicen que son de otro mundo. Cojo el tren, nos lleva directors y vamos a la plaza. Me quiero meter a correr, pero las amigas no me dejan." "Vamos sábado y domingo. Es una experiencia única..." "Durant les festes de San Fermín, que s'allargaran fins al dia 14, Renfe ha posat en circulació 30 trens addicionals amb origen o destinació Pamplona. Això suposa prop de 8.500 places més que s'afegeixen a l'oferta habitual." Aquells que no han marxat, s'han pogut sentir com si fossin a Pamplona, al barri d'Horta, a la Casa de los Navarros. A les 12 en punt, l'encarregada d'encendre el sorollós "txupinazo" ha estat una representat del govern de Navarra. VICTORIANO VERANO, president Casa de los Navarros de Barcelona "Llevo 35 años en Barcelona. Con la añoranza de no poder celebrarlo en Navarra, pero aquí con la misma pompa y alegría que en Pamplona." Per aquesta tradició també es cuiden l'estómac. Tapes, canyes i les típiques migas. ANTONIO JIMÉNEZ "Pan, chistorra, beicon y darle vueltas, ajo y cariño." I després de l'àpat, toca cremar els excessos a ritme de trompetes.

A la festa hi han assistit unes 200 persones i no hi ha faltat la música, el beure i les tradicionals migas. Per a la comunitat de navarresos establerts a Barcelona, la Casa de los Navarros és un bon lloc per sentir-se prop de la seva terra. Alguns d’ells fa més de 40 anys que celebren els Sanfermines a Barcelona.

La festa grossa, però, continua a Pamplona, on molts han marxat per viure-hi l’experiència. Una bona manera d’arribar-hi és en tren. Durant les festes de San Fermín, que s’allargaran fins al dia 14, Renfe ha posat en circulació 30 trens addicionals, quinze per sentit, amb origen o destinació Pamplona. Això suposa prop de 8.500 places més que s’afegeixen a l’oferta habitual. En total, fins diumenge vinent, hi haurà 35.000 places de tren cap a la capital de Navarra.

Les festes comencen amb retard

A la capital de Navarra, el tret de sortida a Sanfermines aquest any ha estat envoltat de polèmica. L’encesa del “txupinazo” ha començat amb gairebé 20 minuts de retard, ja que uns desconeguts han penjat una ikurriña gegant davant la façana de l’ajuntament. El consistori ha decidit no llançar el coet fins que no es retirés la ikurriña, per motius de seguretat.