Després de la visita al centre penitenciari, Pina i Roig han volgut transmetre les paraules de Sánchez i Cuixart, adreçades a la ciutadania catalana. El líder de l’Assemblea ha dit, segons el seu advocat, Jordi Pina, que tot i la detenció “el full de ruta no varia” i ha fet una crida a mantenir la calma i la serenor, allunyada de la violència, davant les concentracions convocades des d’aquest dimarts al vespre.

L’advocada de Jordi Cuixart, Marina Roig, també ha parlat en nom del seu client, que s’ha expressat en la mateixa línia que Sànchez. Pel cap d’Òmnium el més important en aquest moment és “mantenir la calma, amb civisme i pacifisme”.

Els dos advocats han insistit també en els seus arguments contra aquesta detenció. D’entrada, consideren que la jutgessa instructora, Carmen Lamela, no és competent per dur aquest cas i han titllat de desmesurat que es consideri que hi pot haver risc de fuga, destrucció de proves i reiteració de delicte perquè, segons la defensa, “no s’ajusta al dret”. A més, han insistit en què les qüestions de fons, en cap cas constitueixen un delicte de sedició. Les defenses tenen la intenció de recórrer la presó sense fiança que aquest dilluns a la nit va decretar la magistrada Carmen Lamela.

En les compareixences, Sànchez i Cuixart van repetir la mateixa estratègia que el dia 6 d’octubre. El president de l’ANC només va respondre les preguntes del seu advocat i el president d’Òmnium Cultural es va acollir el dret a no declarar. La fiscalia va sol·licitar per a tots dos presó incondicional, una mesura que Lamela va acatar en una interlocutòria que va fer pública a dos quarts de 10 de la nit.

Lamela hi veu risc de fuga, de reiteració del delicte i d’obstrucció de proves

En el document, de 15 pàgines, Lamela argumenta que la mesura és “adequada, raonable i proporcionada” tenint en compte la gravetat del delicte i la pena de presó que preveu, de fins a 10 anys. La magistrada diu que existeix risc de fuga, de reiteració delictiva i d’ocultació de proves per part dels dos investigats. Argumenta que en les concentracions del 20 de setembre, Sànchez i Cuixart van utilitzar les xarxes socials de les entitats, com la pàgina web Cridaperlademocracia.cat  “per la mobilització de persones en contra de les ordres judicials”. En aquest sentit, assegura que “no es tractava realment de concentracions pacífiques i tampoc d’una protesta aïllada contra determinades actuacions del jutjat o de la Guàrdia Civil” i els acusa de “dirigir-se animant a la massa”. Finalment, Lamela diu que els fets posen de manifest que la seva actuació estava orientada a impedir l’aplicació de la llei “per impulsar i assegurar la celebració del referèndum il·legal d’independència”.

La magistrada no descarta en un futur ampliar els fets de la investigació, tot i que en la interlocutòria assegura que de moment només se centra en les concentracions del 20 de setembre a Barcelona i, concretament, amb la que va tenir lloc davant el Departament d’Economia. Malgrat això, però, en el document sí que fa referència al dia 1 d’octubre. Explica que Sànchez i Cuixart van animar a quedar-se als col·legis electorals i “fer resistència a les actuacions policials que encaminades a impedir la celebració del referèndum”.

Alcoberro: “L’Estat ha optat per embogir”

En una entrevista a ‘El matí de Barcelona’, el vicepresident de l’ANC, Agustí Alcoberro, ha explicat que les dues entitats ho tenien tot a punt per marxar amb l’AVE de l’Audiència Nacional ahir a la nit, però que la decisió de presó sense fiança els va canviar els plans. Alcoberro, que va ser nomenat aquest cap de setmana passat, augura que l’estada a la presó de Sànchez i Cuixart es pot prolongar “durant força temps”, però en aquest sentit ha alertat que “la solució personal dels dos Jordis va lligada a la solució col·lectiva del país”. També ha acusat l’Estat “d’embogir i optar per mesures repressives”. “Estan passant coses que no semblen molt coherents i que fan pensar que la justícia a Espanya no és un poder independent”, ha sentenciat.

Escolta l’entrevista sencera aquí: