El metge i doctor en genètica molecular de les universitats de Leicester, al Regne Unit, i la UOC, Salvador Macip, ha dit en una entrevista al ‘btvnotícies vespre’ que el relaxament del confinament de la nova pròrroga obeeix sobretot a criteris econòmics i no sanitaris. Macip explica que els polítics han de pensar en molts factors, a més del sanitari, i creu que en el cas del Govern espanyol “és perillós donar la sensació que està passant” el coronavirus, perquè això pot provocar que hi hagi una nova onada de contagis.

Macip també critica el Govern espanyol perquè està anant contra les recomanacions de molts científics i de la pròpia OMS pel que fa al relaxament del confinament. Unes modificacions que el doctor creu que es podria fer de manera asimètrica, relaxant més les zones rurals i mantenint les restriccions en els focus de contagi com la ciutat de Barcelona. Sobre això, alerta que amb la tornada a la feina de molts treballadors és important que es mantinguin mesures de protecció als transports públics perquè “són un perill”.

El doctor avisa que el desconfinament general no es podrà fer fins que es puguin fer molts testos i alerta que fins que no hi hagi una immunitat de grup, amb una vacuna contra el coronavirus, els ciutadans no es podran relaxar. Explica que durant tot l’any s’han d’esperar pujades de casos de coronavirus.

La primera pandèmia seriosa del segle XXI

Macip diu que la del coronavirus és la primera “pandèmia seriosa” del segle XXI, més greu que les grips A i el SARS, que van ser els primers avisos de la perillositat dels coronavirus. Per això, de cara a futures pandèmies, el doctor recomana que els països es posin d’acord per “dissenyar estratègies conjuntes” i “evitar aquesta improvisació”. Recorda que si no hi haguessin hagut retallades en la investigació ara la recerca de la vacuna seria més fàcil, “hem perdut un temps preciós”, ha dit.