L’investigador i director dels Estudis de Ciències de la Salut de la UOC, Salvador Macip, ha analitzat al betevé directe els factors clau per a un envelliment saludable. Segons Macip, a banda de la genètica, són molt importants la interacció amb l’entorn i la degradació a què sotmetem el nostre cos, influïda pels tòxics externs. Com que de moment la part genètica no es pot modificar, cal incidir en el que s’ha demostrat que és efectiu: una dieta sana i equilibrada i l’exercici moderat i constant. Aquests hàbits, a més de disminuir el risc de patir càncer i malalties cardiovasculars, influeixen en l’envelliment.
La ciència està començant a establir les bases biològiques de per què envellim. Macip, que també és catedràtic de Medicina Molecular a la Universitat de Leicester, ha explicat que s’han fet molts experiments amb animals que han funcionat, que els han allargat la vida o els han curat de malalties greus, i que ara cal veure com aplicar-ho en humans.
Fàrmacs antienvelliment
Segons l’investigador, “la paraula antienvelliment s’ha pervertit una mica i ara hi ha molta gent que ven productes antiedat d’eficàcia dubtosa”. Per això prefereix parlar d’envelliment saludable, és a dir fer-se gran amb salut i energia i tenint qualitat de vida els darrers anys, un fet que creu que s’aconseguirà “amb una combinació de prevenció i acció quan disposem dels fàrmacs que alenteixin l’envelliment”.
Els fàrmacs del futur no seran píndoles de l’eterna joventut sinó que canviaran el paradigma de la medicina actual. En comptes d’atacar de forma directa l’Alzheimer, el càncer i la fibrosi, es buscarà frenar l’envelliment cel·lular, que és el causant d’aquestes malalties.
1.007 persones centenàries a Barcelona
Segons dades del darrer Padró municipal a Barcelona hi ha més de 1.000 persones que ja han fet els 100 anys. En concret el gener del 2024 hi havia a la ciutat 843 dones i 164 homes de 100 anys o més, la majoria als districtes de l’Eixample i Sarrià – Sant Gervasi. Les darreres dècades la progressió ha estat destacable: si el 1981 a Catalunya només hi havia 140 persones centenàries, el 2024 són més de 2.700. Segons el Biomedical Research Center, l’any 2050 al món n’hi haurà 3,7 milions, mentre que actualment només són mig milió.
Salvador Macip ha explicat que s’estan estudiant els biomarcadors dels anomenats supercentenaris, persones que han viscut molts anys i en molt bones condicions, com és el cas de Maria Branya, que va morir a l’estiu als 117 anys. “Volem entendre per què envelleixen més lentament i poder aplicar-ho a la resta de població”, ha conclòs.