El Salvador Angosto és un dels veïns més veterans i il·lustres del Bon Pastor. Les cases barates han estat el seu origen i, des de l’associació de veïns i des del consistori com a conseller, ha treballat durant 50 anys per la millora de les condicions de vida del barri.
Angosto va ser el president de l’Associació de Caps de Família, predecessora de l’Associació de Veïns i Veïnes del Bon Pastor actual. En el vessant polític, ha estat secretari de Política Municipal del PSC a Sant Andreu i, més tard, primer secretari del PSC a Sant Andreu. L’any 2007 va rebre la Medalla d’Honor de Barcelona.
Les cases barates: viure 13 persones en 48 m²
El Salvador Angosto va viure en una casa barata del carrer d’Ardèvol amb la seva família i dues més, amb les quals no tenia relació personal. Eren en total 13 persones en un habitatge petit de 36 m² i 12 m² de pati. Angosto recorda que era “una mica complicat” perquè s’havia de compartir un espai petit. “El tema dels horaris, la cuina era una cuina de carbó i la taula era un tros de fusta amb quatre potes”, descriu el Salvador Angosto. Però, per a ell, era la normalitat perquè era l’única realitat viscuda. Hi havia 784 cases barates construïdes al 1929.
Aquest espai reduït convidava a fer molta vida a l’exterior dels habitatges. És molt fàcil veure instantànies de sopars i festes fetes al carrer entre fileres de cases barates. “Manteníem una relació de poble”, sintetitza Salvador Angosto.
La lluita veïnal per aconseguir semàfors i l’ambulatori
L’any 1974 Salvador Angosto es va convertir en el primer president de l’Associació de Caps de Família, que va precedir l’associació de veïns, de la qual també va ser president. Al capdavant d’aquesta entitat va engegar una de les primeres reivindicacions com va ser la lluita per tenir semàfors a la cruïlla del carrer de Sant Adrià amb Enric Sanchís i Sas. La segona, amb milers de manifestants, va ser crear un ambulatori al barri perquè havien d’anar fins a Sant Martí. Després, als 80, van aconseguir el centre cívic i la pista poliesportiva.
Un cas peculiar del Bon Pastor és la creació d’un document que recollia totes les necessitats del barri. Es va crear el 1999 i l’enumerat incloïa equipaments com l’escola bressol, una residència per a la gent gran o el nou casal d’avis. Després de 25 anys, diu el Salvador Angosto, “més del 90 % s’ha aconseguit”.

La transformació d’un barri, la remodelació de les cases barates
Un altre dels propòsits d’aquest document va ser la transformació urbanística i la remodelació de les cases barates del Bon Pastor. El procés es va iniciar el 2002 i s’ha desenvolupat en cinc fases. Amb la quarta es va culminar la substitució de les cases barates. L’abril del 2024 es va iniciar l’enderroc d’aquests habitatges precaris. Queda pendent la reurbanització de tot l’espai alliberat.
De les cases barates, dos conjunts de fileres s’han mantingut. Una s’ha transformat en el MUHBA Bon Pastor, obert al març del 2023, per explicar la història de l’habitatge de la ciutat des del Bon Pastor. L’altra resta pendent per dotar d’usos.
“Hem creat un barri jardí i hem multiplicat per tres els espais comunitaris”
El Salvador Angosto fa una valoració positiva dels canvis que s’hi han fet. El repte de futur és la transformació de l’espai de l’antiga fàbrica Mercedes-Benz que es convertirà en una gran superilla amb habitatge, equipaments, activitat econòmica i docent i zones verdes. Salvador Angosto fa una petició: “Si ha de venir alguna cosa més que siguin elements relacionats amb la ciutat o l’àmbit metropolità“.
