Salut ha posat sobre la taula el debat d’administrar una sola vacuna a més població en comptes de vacunar amb dues dosis un gruix de la població més reduït. El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, i la subdirectora general de la Promoció de Salut, Carmen Cabezas, creuen que cal plantejar-se si cal aplicar un retard en totes les segones dosis per fer més efectiu el pla vacunació i tenir més primeres dosis per cobrir més població.

Altres experts, com ara la cap d’Epidemiologia de l’Hospital Vall d’Hebron, Magda Campins, s’han mostrat partidaris de retardar la segona dosi. Argimon i Cabezas consideren que Europa pot aplicar l’estratègia britànica, és a dir, vacunar molta gent amb una primera dosi i amb un retard de 12 setmanes en la segona dosi. D’aquesta manera, ha explicat Argimon, “es maximitza el número de persones vacunades perquè amb una sola dosi reduïm la malaltia greu un 85 %“. L’alternativa, ha afegit el secretari de Salut Pública, és tenir menys població però més ben vacunada, amb molta protecció individual.

“Amb una sola dosi reduïm la malaltia greu un 85 %”

A més, alerten que es tracta d’una “decisió crucial” i ha de ser una decisió europea, ja que si Europa decideix retardar segona dosi s’ha de tenir assegurada la segona dosi després de 12 setmanes. “La decisió de com vacunem és clau”, ha conclòs el doctor.

Crida a vacunar amb l’AstraZeneca la població d’entre 55 i 64 anys

“Demanem una evidència científica per mantenir un topall que no està mantenint ningú a data d’avui”, ha lamentat Argimon. Per això, ha demanat al Govern espanyol eliminar el topall d’edat permesa per vacunar amb l’AstraZeneca les persones per sobre dels 55 anys, tal com han fet altres països europeus. El director de l’ICS demana que la població d’entre 55 i 64 anys pugui rebre aquesta vacuna, ja que és una part important de la població amb més ingressos a l’UCI (el risc es multiplica per set comparat amb les persones de 35 anys) i amb més defuncions per covid (amb 200 vegades més la probabilitat de mort).