En el Dia Europeu de la Logopèdia, 6 de març, diversos experts han unificat veus per assegurar que la logopèdia és una especialització fonamental a l’hora de tractar els pacients més greus de coronavirus.

Anna Tomàs, logopeda que excerceix a l’Hospital Parc Taulí de Sabadell, ha explicat a betevé que un 70 % dels pacients ingressats a l’UCI per covid-19 requereixen sessions de logopèdia. És per això que, tal com explica, la coordinació dels logopedes dins les unitats de cures intensives “és de vital importància en la recuperació dels pacients”.

Passades les 48 hores d’intubació…

El director del Grau de Logopèdia de la UOC, Alfonso Igualada, ha subratllat que la presència dels experts en logopèdia comença a ser “més important que mai quan un pacient porta més de 48 hores intubat”. Segons Igualada, en aquest punt el pacient pot començar a perdre les capacitats per deglutir aliments.

Una idea que també ha recollit la logopeda del Taulí, que ha explicat que “els pacients han de poder tornar a ingerir aliments de forma segura”. L’alimentació, diu, és un procés essencial en la recuperació d’un pacient, i la figura del logopeda vetlla perquè, un cop es surt d’un estat d’intubació, el malalt coordini de nou i amb normalitat tots els músculs que permeten ingerir aliments.

I després de la covid-19, què?

En el millor dels casos, la tasca del logopeda pot acabar un cop al pacient se li ha donat alta, però en alguns casos encara ha de seguir durant uns mesos més. Hi ha pacients covid que poden presentar seqüeles. Algunes poden afectar neurològicament l’individu, i això pot traduir-se en problemes en la parla o en la localització de paraules.

En aquests casos la logopèdia torna a ser vital per a la recuperació. Els experts conclouen, però, que “si el logopeda ha treballat des dels moments més crítics”, la millora serà més ràpida. “El que no pot ser és que el logopeda comenci a tractar el pacient mesos més tard”.

Dificultats per fer tractaments òptims

El professor de la UOC també ha subratllat que algunes de les sessions més efectives per tractar la parla requereixen de tècniques de molta proximitat amb el pacient, així com de sessions de més de 30 minuts en espais tancats. “La mascareta i el distanciament social”, diu, ho fa complicat.

Tomàs, per la seva banda, corrobora que exercir la feina del logopeda dins les UCI, amb l’equip de protecció pertinent, és complicat. El fet que un malalt amb dificultats per comprendre no pugui llegir correctament els llavis del logopeda “encara ho dificulta molt més”.

Quan no se t’entelen les ulleres, se’t mou la mascareta… A vegades és difícil que t’escoltin
Anna Tomàs, logopeda

Apunten que l’ús de la mascareta pot dificultar el diagnòstic de problemes fonètics i perjudicar el desenvolupament d’adquisició lingüística, sobretot en el cas dels més petits.