S’ha de ser prudent amb l’ús del gel desinfectant per prevenir el contagi de coronavirus. El missatge l’ha llençat aquest divendres el Departament de Salut davant les possibles cremades si es manipula a prop d’una flama i després que s’hagin fet virals fotografies i vídeos a la xarxa alertant-ne. Salvador Cassany, cap del Servei de Control Farmacèutic i Productes Sanitaris de la Generalitat assegura que aquest producte conté alcohol de 70 graus i que si queda algun remanent a la pell, pot ser inflamable en contacte amb el foc.

Consells: esperar que s’assequi i evitar acostar-se al foc

El cap de Servei de Control Farmacèutic i Productes Sanitaris recomana que després d’aplicar-se a la pell cal esperar que s’assequi. Salvador Cassany afegeix que s’ha ser prudent i no acostar-se a cap flama ni cap font de calor després d’haver fet servir aquest gel. Cassany ha afegit que es tracta d’alcohol pur i pot estar cremant i “no ser perceptible per als ulls fins que no acostes un paper”.

Des del Col·legi de Farmacèutics afirmen que les etiquetes de les ampolles acostumen a advertir del perill que implica per als ulls i del fet que es tracta d’un líquid inflamable. Des d’aquesta agrupació de col·legiats apel·len al “sentit comú” a l’hora de fer servir el producte.

Aigua i acudir a urgències si la cremada és de consideració

Joan Pere Barret, cap del Servei de Cremats de l’Hospital Vall d’Hebron, reconeix no tenir constància en els darrers dies de cremades de consideració per aquest motiu. Barret afirma que “tothom s’ha cremat a la cuina alguna vegada” però “no s’acudeix d’urgències”. Si la cremada és petita recomana posar-hi aigua o alguna crema de farmàcia. En cas de cremades més greus, apunta aquest responsable, “el millor és anar al CAP”.

Pell resseca dels professionals que estan a primera línia

El cap de Servei de Cremats de l’Hospital Vall d’Hebron afegeix que els professionals que estan a primera línia en la crisi de la covid-19, acaben tenint les mans molt resseques, clivellades i inclús desenvolupen dermatitis per l’abús dels gels desinfectants. En aquests casos recomana fer servir locions hidratants o àloe. En general, Barret aconsella rentar-se amb aigua i sabó a casa i gel desinfectant després d’haver estat en contacte amb grans superfícies de contacte, com els supermercats o els transports públics. Aquests gels, al costat de les mascaretes, van exhaurir existències a principis de febrer.