La consellera de Salut, Alba Vergés, ha assegurat que no tenen constància que la nova variant de la covid-19 que afecta el Regne Unit hagi arribat a Catalunya. Tot i això, Vergés ha assegurat que aquesta qüestió els preocupa “molt” i que intensificaran les comprovacions genètiques que es fan de forma aleatòria a les soques del virus.

Vergés és partidària de tallar les comunicacions amb el Regne Unit, com ja han fet altres països europeus, davant “la situació d’incertesa” que s’ha generat. La consellera de Salut ha fet arribar el posicionament de la Generalitat al ministre de Sanitat, Salvador Illa.

La meva posició és tallar les comunicacions, i així li he fet saber al ministre Illa.”
Alba Vergés, consellera Salut

Precisament, aquest dilluns hi ha una reunió d’urgència del comitè de resposta de crisi a la Unió Europea per coordinar de forma conjunta la resposta a la nova soca del virus.

El creixement de contagis no és tan alt com es preveia

Sobre la situació de la pandèmia, Salut continua insistint en la necessitat de reduir al màxim la mobilitat i la interacció durant aquestes festes de Nadal. “No anem bé, les dades són molt altes”, insisteix Vergés. Tot i això, Salut reconeix que la taxa de contagis no creix a un ritme tan ràpid com preveien inicialment fa uns dies. “Ara mateix no sembla tan important la crescuda de casos com semblava dies enrere”, assegura el coordinador de la unitat de seguiment de la covid-19 a Catalunya, Jacobo Mendioroz.

Tot i això, la recomanació és la mateixa: no relaxar-se durant els propers dies i setmanes. Salut insisteix que, inicialment, l’impacte de les vacunes es notarà “molt poc”, i que fins arribar a un grau d’immunitat suficient passaran mesos.

Els desplaçaments s’hauran de justificar als Mossos

Sobre els desplaçaments que es produiran els propers dies per les festes de Nadal, el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, ha recordat que cal portar sempre el certificat autoresponsable. A més, el certificat haurà d’anar acompanyat “d’allò que es pretén justificar”. Per exemple, els Mossos podran demanar que el conductor acrediti el domicili de la persona que visitem o el document que certifiqui una segona residència. “Que la gent prepari amb temps alguna documentació que acrediti el motiu del viatge”, ha alertat Sàmper.