(ACN) El Departament de Salut inclourà el 061 al Pla de prevenció del suïcidi de Catalunya 2021-2025 i l’ha integrat a la xarxa de salut mental per oferir una resposta “més ràpida” i “personalitzada” a les persones en risc.

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha explicat que aquesta integració es farà a partir del 2022 i suposarà “un pas més” en l’atenció que ofereix aquest telèfon. Durant l’any 2020, el 061 va atendre 5.900 trucades relacionades amb el suïcidi. “Actualment, aquestes trucades s’articulen a través d’equips de consulta del SEM i tenen una casuística molt variada i ara el que volem es reforçar el servei”, ha detallat el conseller.

Argimon ha remarcat la importància d’incloure el 061 al circuit, tot i que ha assegurat que també es reforçaran els altres telèfons que actualment hi ha actius, entre els quals hi ha el de l’Ajuntament de Barcelona o el de l’Esperança, que es potenciaran.

El pla, que té un pressupost de 15 milions d’euros, també preveu formació, promoure l’atenció i la prevenció, i accions per reduir “l’estigma”. L’objectiu: reduir la taxa de temptatives i mort per suïcidi en més d’un 15 % i en més d’un 20 % l’any 2030.

Les morts per suïcidi doblen les dels accidents de trànsit

A Catalunya, l’any 2019 van morir 441 persones per suïcidi. La dada dobla el nombre de morts per accidents de trànsit. El 73% van ser homes i més de 2.600 persones van patir-ne les conseqüències. La taxa de suïcidis és més alta en les persones en condicions socioeconòmiques desfavorables i la taxa de temptatives de suïcidis té un major predomini en les dones.

A Catalunya el suïcidi és la principal causa de mort no natural i la segona causa de mort en joves d’entre 15 i 29 anys.

Un missatge “d’esperança”

La presidenta fundadora de l’associació Després del Suïcidi – Associació de Supervivents (DSAS) a Barcelona, Cecília Borràs, a més, ha insistit en la necessitat que la societat “prengui consciència de les xifres que acompanyen les morts per suïcidi”. “Avui tenim l’ocasió d’enviar un missatge d’esperança a tots els que pateixen aquesta situació”, ha assegurat.