Uci medicalitzada

El Departament de Salut ha incorporat al sistema sanitari dues noves UCI, i el fet diferencial que tenen amb la resta és que són mòbils. Es tracta d’ambulàncies ultraequipades, que equivalen a una UCI que es pot desplaçar arreu del territori català.

Els nous vehicles permetran atendre prop de 1.400 malalts crítics d’alta complexitat que, segons Salut, s’atenen anualment. L’avantatge és que, ara, aquesta atenció es podrà fer a qualsevol indret de Catalunya i, amb posterioritat, traslladar els pacients als hospitals de referència de l’àrea metropolitana.

La posada en marxa d’aquestes dues ambulàncies és el resultat d’un projecte que “busca equitat al territori” i donar una clau de volta a la renovació de la flota. Hi han participat el Servei Català de la Salut, el Sistema d’Emergències Mèdiques i, també, els cinc hospitals de referència catalans: el Clínic, el Vall d’Hebron, el de Sant Pau, el de Bellvitge i el Germans Trias i Pujol. De fet, una part substancial del personal mèdic d’urgències que treballarà dalt d’aquestes ambulàncies seran professionals d’aquests cinc hospitals.

Segons ha explicat Adrià Comella, director del Servei Català de la Salut, l’objectiu del projecte és “garantir l’equitat d’accés a qualsevol ciutadà per millorar la qualitat en l’assistència sanitària del pacient crític complex”.

Per la seva banda, el gerent del Sistema d’Emergències Mèdiques, Antoni Encinas, ha afirmat que “l’acció terapèutica de màxima especialització comença en el lloc on es troba el pacient, avançant així el seu tractament i fent possible el trasllat”.