josep maria argimon salut
ACN

El departament de Salut demana als ciutadans que demanin cita prèvia per vacunar-se de la covid, després de les cues que s’han generat aquests dies a diversos punts de vacunació. “Tenim cites de sobra i la gent està fent cua sense cita prèvia”, ha explicat el conseller de Salut, Josep Maria Argimont. Als punts de vacunació s’alliberaran franges d’hores amb un límit de persones per a vacunar sense tenir cita prèvia, tot i que des de Salut fan èmfasi en què la millor manera de vacunar-se és amb cita prèvia.

11 milions de certificats covid descarregats

Salut ha explicat en roda de premsa que en els últims dies s’han descarregat més de dos milions i mig de passaports covid a Catalunya, i que en total, s’han baixat 11 milions de passaports a través de La Meva Salut. Catalunya és el territori d’Espanya amb més descàrregues del passaport. Per fer front a l’allau de descàrregues del passaport, el departament ha presentat un nou web per descarregar únicament el certificat covid i evitar el col·lapse a La Meva Salut. En referència a la caiguda del web de La Meva Salut, el passat dijous, des de Salut han dit que “va haver un allau absolutament inusual” i que no va caure l’eina sinó que es va activar un protocol de seguretat que va bloquejar IP malicioses, sense ser un ciberatac.

Les persones d’entre 60 i 64 anys ja poden demanar cita per la tercera dosi

El Departament de Salut continua accelerant l’administració de la dosi de reforç de la covid, en un moment en què augmenta el repunt de contagis i davant l’arribada de la variant òmicron, més transmissible que la delta. Les persones d’entre 60 i 64 anys ja poden demanar cita per rebre la tercera dosi, tal com ha confirmat Salut aquest dijous. Els majors de 65 ho van començar a fer l’1 de desembre.

“S’ha d’utilitzar el passaport covid amb sentit comú”

El conseller de Salut, Josem Maria Argimon ha explicat que el passaport covid, que entra en vigor aquesta matinada a restaurants, gimnasos i residències, “no vol ser discriminatori i que s’ha d’utilizar amb sentit comú.” Ha dit que en cas de zones sense cobertura o si cau la xarxa wifi, les persones encarregades de l’establiment podran recórrer a la inspecció visual: “es pot comprovar visualment si hi ha la pauta completa, la verificació del certificat no implica enmagatzemar dades personals com noms per fer cribratges.”

Una crida a donar suport a la gent gran

“Som conscients de la problemàtica de la bretxa digital en la descàrrega del passaport covid entre la gent gran”, diuen des de Salut. Fan una crida a la solidaritat i la consciència social i que la ciutadania dongui suport a amics i familiars vulnerables a descarregar i imprimir o guardar el document en el dispositu mòbil. Des dels punts de vacunació, diu Salut, no es pot arribar a cobrir totes les necessitats de descàrrega i impressió dels passaports per a persones grans o vulnerables.

Autobusos de vacunació?

Salut ha explicat en roda de premsa que està treballanrt amb l’empresa Seat per instal·lar autobusos on administrar vacunes de la covid. Aquests entrarien en funcionament a partir de la setmana que ve a l’àrea metropolitana de Barcelona.