El nou secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha advertit que ara venen “dies crítics” a Catalunya per l’increment dels contagis per coronavirus: “No podem repetir la pel·lícula dels mesos de març i abril; no podem repetir que la corba es dispari“. Tot i que el sistema sanitari encara no està col·lapsat, el Departament de Salut preveu que el nombre de casos positius detectats es dupliqui la pròxima setmana i que els ingressos hospitalaris continuïn creixent: “És una alerta clara que no anem bé”.

Els brots i la transmissió comunitària que hi ha a Barcelona i l’àrea metropolitana preocupen especialment els responsables del sistema de salut català. “No volem el confinament”, ha dit Argimon, que ha apel·lat a la responsabilitat del conjunt de la ciutadania per evitar un col·lapse dels hospitals i un nou tancament domiciliari. Preveu que l’hivern i la tardor siguin “complicats”.

“No podem anar tancant i obrint”

Argimon ha explicat que, d’acord amb els contagis que hi ha actualment entre la població, Catalunya està en una situació similar a la de finals de febrer. Ara bé, ha volgut recordar que hi ha una diferència clara entre aleshores i ara: actualment es fan més proves PCR que no pas a l’inici de la pandèmia, quan només es diagnosticaven els casos més greus.

La convivència amb el virus fins que no arribi una vacuna eficaç serà llarga, de “molts mesos”, i Josep Maria Argimon demana saber conviure-hi. “El que no podem fer és anar tancant i obrint. Tancar quan les coses van malament i després tornar a obrir no és desitjable”, ha opinat. Per això, ha demanat responsabilitat al conjunt de la ciutadania.

El sistema sanitari, lluny de tensionar-se

El director del CatSalut, Adrià Comella, considera que la tendència creixent “és preocupant” però que actualment el sistema sanitari no està tensat en el seu conjunt. Ara bé, ha dit que l’increment dels contagis es veu ja a l’atenció primària i als hospitals, amb més casos sospitosos detectats (8.750 en una setmana), el doble de persones amb símptomes de covid-19 que van a urgències (4 %) i un increment dels ingressos a crítics (61 persones a l’UCI a Catalunya). Comella creu que cal fer més PCR per evitar una segona onada.

Precisament el director de l’IrsiCaixa i cap del Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital Germans Trias i Pujol, Bonaventura Clotet, ha explicat a betevé que Salut preveu instal·lar carpes per fer tests PCR massius a la població allà on la situació de l’epidèmia empitjori. Josep Maria Argimon ha puntualitzat després que aquesta opció encara es troba en una “fase experimental” però que aviat s’encarregarà una prova pilot per veure com funciona. L’objectiu, ha afegit Comella, és identificar les persones infectades d’una zona concreta en un o dos dies per fer els aïllaments necessaris.