El Comitè Científic Assessor de la Covid és partidari d’implantar l’ús del passaport de la covid més enllà de l’oci nocturn, és a dir, en restaurants, espais culturals i gimnasos. Si segueixen augmentant els casos positius per covid-19, en especial el nombre d’ingressats. Ho ha dit la presidenta del Comitè, Magda Campins, en una entrevista al 3/24 aquest diumenge al matí. Amb la mirada posada al Regne Unit, on s’han disparat els casos, i en l’arribada de la variant delta plus a Catalunya, Campins ha advertit que “hem d’estar molt atents” perquè “estem en una època de l’any complicada“, quant a circulació de virus respiratoris. Tot i que ha tret ferro a l’assumpte assumint que “tenim, afortunadament, unes cobertures vacunals molt bones, respecte a les del Regne Unit”.

La mesura implicaria, per exemple, requerir el certificat de la covid en gimnasos o a bars i restaurants, que són espais en què es reuneixen un nombre major de persones, ara amb aforaments al 100 %, seria una de les mesures per aturar una nova onada. “No preveiem haver de fer restriccions més importants, com ara tancament de locals. La utilització del certificat de la covid, que tenim sobre la taula, tindria menys impacte econòmic que un tancament”.

Confirmats cinc casos de la variant delta plus a Catalunya

Sobre la variant delta plus, que aquest cap de setmana hem conegut que ja ha arribat a Catalunya, encara se’n coneixen pocs detalls. Campins ha confirmat que a Catalunya se n’han detectat cinc casos, però desconeix si són persones que han viatjat recentment o si venen del Regne Unit, on es va detectar la variant al juliol i on en aquests moments representa entre un 6 i un 10 % de tots els casos de covid-19. Això sí, “sembla que és més transmissible”, ha sentenciat.

A les escoles: la mascareta al pati, no; a l’aula, sí

Es vol que l’escola sigui el primer lloc on es retiri la mascareta a Catalunya, però encara és aviat per fer-ho a les aules, ha assegurat la presidenta del Comitè. Als patis, en canvi, se’n podria relaxar l’ús, ja que la transmissivitat és molt menor a l’aire lliure. “El tema s’ha d’acabar de debatre”. La mascareta és una eina de protecció també per altres virus respiratoris que proliferen a la tardor i l’hivern.