Era una de les incògnites, un cop deixada enrere la mascareta: saber quina afluència de visitants tindria el Saló de l’Ensenyament d’enguany. I segons l’organització “ens acostem a les xifres prepandèmia”. Concretament, als prop de 100.000 visitants, ha explicat la directora del certamen, Laura Pararols.

Segons ha concretat Pararols, “segueixen estant molt demandats els estudis vinculats a la salut, al comerç, a l’administració i direcció d’empreses i també de caire jurídics“. De fet, segons ha explicat la directora del certamen a betevé, en aquesta edició també “s’ha notat un canvi de tendència cap a la formació professional“, donat l’alt grau d’inserció en el mercat laboral.

A la recerca d’itineraris alternatius

En aquest sentit, les dades d’expositors confirmen aquest darrer extrem: dels 220 estands que té el certamen, prop d’una tercera part —60 mostradors— han estat dedicats a aquest format d’ensenyament no superior. I darrera d’aquests taulells, ho han confirmat a betevé, per exemple, l’Institut d’Estudis Mèdics.

La cap de l’àrea acadèmica del centre, Mar Tejada, detalla que els estudiants “busquen més alternatives, com ara cursos pont per accedir als seus estudis que tenien pensats, però sense fer-ho per les vies més habituals“.

Una situació idèntica han experimentat altres centres que ofereixen formació professional, com l’FX Animation. La coordinadora d’admissions, Ariadna Pallarès, concreta que “ens hem trobat demandes d’estudis amb itineraris diferents als habituals”, com “cicles formatius i carreres més pràctiques en lloc de teòriques”.

Tantes vies com estudiants

Quan s’ha preguntat als estudiants que aquests dies s’han acostat a la Fira de Barcelona, ens trobem tantes vies d’accés als estudis triats, com candidats a cursar aquests estudis. Així, hi ha estudiants que busquen graus superiors “per tenir alternatives per si la selectivitat no em va bé”.

D’altres, en canvi, responen més aviat als dos perfils clàssics: aquells que tenen clar el seu futur acadèmic i aquells que són un mar de dubtes i esperen haver-los esvaït en sortir del saló.