Els representants municipals de tots els grups han signat el llibre de condol durant la jornada de dissabte, i al llarg del dia s’espera que diverses personalitats polítiques vagin al Saló de Cent. La primera a fer-ho ha estat l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que ha escrit que “Barcelona continuarà sent una ciutat de pau”. Tot seguit han signat la consellera de Governació, Meritxell Borràs, la presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, i regidors de tots els grups de l’oposició a l’Ajuntament.

Les portes han obert a les 10.00 h i a poc a poc s’han format cues de persones de totes les edats. Les hores de més afluència han estat a la tarda, quan les cues han arribat a superar les dues hores. Tant és així, que tot i que estava previst tancar l’espai a les 20 h, s’ha acabat allargant l’horari i habilitant més llibres de condol perquè ningú no es quedi fora. L’alcaldessa ha confirmat a través de Twitter que un total de 2.745 persones van signar el llibre de condolences.

Moltes persones acudeixen en família, i en un silenci respectuós esperen el seu torn per deixar un missatge de suport a les víctimes al llibre de condolences. També hi han signat altres autoritats, com la síndica de greuges de la ciutat, Maria Assumpció Vilà, i a la tarda hi han desfilat diverses autoritats, com els reis d’Espanya, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i la vicepresidenta del Govern espanyol Soraya Sáenz de Santamaría.

L’espai estarà obert mentre duri el dol oficial decretat per l’atemptat de dijous. L’atac ha generat una onada de solidaritat ben visible ja des del mateix dia al lloc dels fets, amb un munt de missatges i espelmes al mosaic de Miró.

Unitat política

La imatge d’unitat política a l’hora d’encetar el llibre de condolences s’ha repetit pocs minuts després, quan els representants de les forces de l’Ajuntament han comparegut davant dels mitjans. L’alcaldessa, Ada Colau, ha assegurat que arran de l’atemptat Barcelona continuarà sent una ciutat de pau “amb més força que mai”. En aquest sentit, Jordi Martí (grup Demòcrata) ha dit que “en cap cas deixarem que el terror es faci amb els carrers”, mentre que Carina Mejías (Cs) ha advertit: “El terrorisme no aconseguirà doblegar-nos”.

Tot i la condemna unànime dels atemptats, alguns grups han fet reclamacions. Alberto Fernández Díaz (PP) ha demanat que “l’Ajuntament posi mesures complementàries de seguretat” i María José Lecha ha instat que es vagi a “l’arrel dels problemes” i que es controli el comerç d’armes. Per això, Alfred Bosch (ERC) ha dit que ara mateix la prioritat són les víctimes “i no caure en polèmiques estèrils”.