Jueus i musulmans denuncien que sovint han de fer front a accions d’islamofòbia i judeofòbia a la ciutat. També rebutgen els estereotips presents en la societat contra aquestes dues comunitats. Per això han creat la plataforma Salam Shalom Barcelona, el primer col·lectiu de persones jueves i musulmanes a la ciutat. Aquest cap de setmana es presenta la iniciativa amb una festa d’inauguració al CCCB i amb una ruta històrica pel Raval i el call jueu.

“Ens preocupen molt els discursos xenòfobs, antisemites i islamòfobs que hi ha ara”, explica Zouhair el Hairan, membre de Salam Shalom Barcelona. Per això creu que és important una iniciativa com aquesta, amb l’objectiu de conscienciar la ciutadania que aquest tipus de missatges són discriminatoris i “racistes”. “No poden tenir cabuda en una societat madura, democràtica i que respecta els drets humans“, diu El Hairan.

Salam Shalom no és una plataforma pionera a Europa: altres ciutats com Berlín o Copenhaguen ja tenen iniciatives impulsades per jueus i musulmans contra la discriminació i els estereotips d’aquestes comunitats. De fet, diversos activistes europeus han format part de la presentació de la plataforma.

La unió de les religions jueva i musulmana no és casual: d’acord amb Zouhair el Hairan, totes dues comunitats van tenir un passat comú a la península Ibèrica durant molts anys.

Visites guiades pel Gòtic i el Raval

Per presentar la proposta s’ha fet una ruta històrica per la ciutat. L’indret on s’alçava una antiga sinagoga al call jueu ha estat un dels punts on Salam Shalom Barcelona ha fet parada. Els barcelonins també han pogut veure la petjada musulmana al Raval. Aquestes visites guiades han estat obertes a tots els ciutadans i ha servit per donar a conèixer als barcelonins alguns indrets fins ara desconeguts per a ells.

Per tal d’apropar la cultura jueva i musulmana als barcelonins, a partir d’ara Salam Shalom organitzarà concerts, cursos d’idiomes i tallers de gastronomia tradicional.

Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust

El 27 de gener és el Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust. Amb motiu de la seva celebració, Salam Shalom Barcelona farà una petita cerimònia de commemoració a les víctimes de tots els col·lectius afectats per l’holocaust nazi. L’acte es farà a Casa Adret, al carrer de Salomó Ben Adret, i hi faran parlaments diversos representants de col·lectius afectats. També s’encendran espelmes en record de les víctimes.