Fins ara, en aquest Centre d'Atenció i Seguiment de Drogodependents hi havia un servei de reinserció, de dutxes, d'intercanvi de roba i una sala de descans. L'objectiu però és que el centre ofereixi una atenció integral i per això avui ha entrat en funcionament una sala de venipunció. En aquest espai, es pretén que les persones drogodependents consumeixin de forma segura i protegida, i que no ho facin al carrer. GEMMA TARAFA, comissionada de Salut "Un CAS mai crida el consumidor o mai crida més consum de droga. El CAS el que ens fa és poder donar la possibilitat que les persones que consumeixen en aquella zona ho puguin fer amb seguretat." En total, a Barcelona hi ha 14 centres d'atenció i seguiment, però només set tenen habilitada una sala de venipunció. Al districte de Ciutat Vella, ara n'hi ha dues. Amb l'obertura d'aquesta sala, es pretén redistribuir els equipaments d'aquest tipus del districte de Ciutat Vella i descongestionar la sala de venipunció del Baluard. És la que té més usuaris de tot Barcelona. El 2015 va atendre 720 persones. El nou servei ha creat malestar entre els veïns i els comerciants de la zona. ISABEL HIDALGO, presidenta de la Coordinadora de Veïns del Casc Antic "Atraquen, roben, fan de tot. La gent gran no pot sortir perquè té por." ÓSCAR AYBAR, president de la Unió de Botiguers de Sant Pere Més Baix "Quan van estar al carrer Sant Pere Mitjà el que va passar és que va morir el comerç." Molt allunyats d'aquestes posicions, les entitats que treballen amb drogodependents en remarquen la importància. ORIOL ESCULIES, director de Projecte Home "Gràcies a això reduïm les morts per sobredosi, reduïm el contagi de malalties de transmissió sexual i també permetem que després accedeixin a altres tipus de tractaments per superar definitivament la seva addició." L'Ajuntament ha assegurat que està obert a revisar el funcionament de la sala amb els veïns.

El projecte de la sala de venipunció de Rec Comtal ve de 2009, però havia estat aturat. El consistori ha decidit implantar-lo, en una decisió que ha agafat per sorpresa els veïns i els comerciants de la zona. Fins ara, el CAS Lluís Companys ja oferia una unitat de suport als drogodependents, però ara s’ha ampliat i té una sala de consum supervisat. Els veïns i els comerciants temen que la ampliació porti inseguretat al barri, ara que la reforma del carrer de Sant Pere Més Baix havia donat un nou aire a la zona.

La comissionada de Salut, Gemma Tarafa, ha dit que entén les inquietuds, però ha afegit que “no preveiem que provoqui cap problema al barri”. Tot i així, Tarafa s’ha mostrat disposada a obrir una taula de seguiment amb veïns per veure’n l’evolució, “i qualsevol cosa que requereixi una nova mesura, les anirem posant en marxa”. La comissionada ha descartat que la nova sala atregui més consumidors i ha remarcat que l’objectiu és que les persones que consumeixin ho puguin fer “amb seguretat” perquè ara, ha explicat, havien de sortir al carrer.

Les entitats que treballen amb drogodependents remarquen la importància d’aquests espais. El director de Projecte Home, Oriol Esculies, assegura que la sala és molt necessària perquè “gràcies a això reduïm les morts per sobredosi i reduïm el contagi de malalties de transmissió sexual”. A més, assegura que permet que els usuaris “accedeixin a altres tipus de tractaments per superar definitivament la seva addició.”

Descongestionar la sala Baluard

L’Ajuntament s’ha proposat redistribuir els equipaments d’aquest tipus al districte de Ciutat Vella amb l’objectiu de descongestionar la sala de venipunció Baluard, que és la més utilitzada de la ciutat. L’any 2015 s’hi van atendre un total de 1.668 persones per diferents problemàtiques. 720 van utilitzar l’espai de consum supervisat, on van realitzar 13.359 puncions, i 439 persones van acudir-hi per consumir la droga per via fumada. Després del tancament del Servei d’Atenció i Prevenció Sòciosanitària (SAPS) -l’espai de consum que gestionava la Creu Roja a l’avinguda de les Drassanes- els educadors de carrer municipals han detectat un repunt en el consum al carrer.

Amb l’obertura de la sala de Rec Comtal, l’Agència de Salut Pública de Barcelona disposa de 14 centres d’atenció i seguiment de les drogoaddiccions, set de les quals tenen els espais anomenats de consum vigilat, el que popularment es coneix com a sala de venipunció. La més coneguda és la Baluard, però també hi ha els espais de Lluís Companys, Sants, Sarrià, Garbivent (a la Sagrera), el Fòrum i l’Hospital Vall d’Hebron.

El PP creu que pot afectar la seguretat del barri

El president del Grup Municipal del PP, Alberto Fernández Díaz, ha dit que l’espai escollit per a la sala “no és el més indicat”, i ha assegurat que pot tenir efectes en la seguretat. “Pot afectar la seguretat d’un barri, en què s’estava produint una revifalla de l’activitat comercial”, ha afirmat Fernández Díaz, que ha criticat que l’Ajuntament hagi “imposat” la decisió “sense diàleg amb els veïns”.