Del gener al juny del 2020 el Servei d’Atenció a les persones Immigrants, Emigrants i Refugiades va atendre un total de 11.114 persones. Aquestes xifres suposen un descens del 10 % respecte a les mateixes dades de l’any anterior, que es van situar en 12.322 persones ateses. Un primer semestre molt condicionat per la pandèmia del coronavirus. “Aquest any està sent complicat” ha assegurat Marc Serra, regidor de Drets de Ciutadania i Participació. La crisi social i econòmica provocada per la covid-19, “ha sacsejat, sobretot, els més vulnerables”. Malgrat tot, el regidor ha remarcat que “el SAIER no ha parat ni un sol dia”.

Un 83 %, en situació irregular

Del total de persones ateses un 83 % es trobaven en situació irregular, una xifra superior a la de l’any passat, que es representava amb un 78 %. A més, un 48 % dels atesos, 11.114 persones, han estat sol·licitants d’asil, un augment que consolida la tendència a l’alça dels darrers anys.

400 àpats diaris durant el confinament

Un dels serveis més destacats durant el confinament, ha explicat Serra, ha estat “el dispositiu extraordinari del repartiment d’aliments”. A l’oficina del SAIER del carrer de Tarragona s’han repartit prop de 400 àpats diaris, una xifra que tanca el període d’entre el 2 d’abril i el 26 de juny amb 35.110 àpats.

De Colòmbia i de Veneçuela, els principals col·lectius

Les persones de nacionalitat colombiana (2.196 persones) representen el principal col·lectiu atès, al davant de les provinents de Veneçuela (1.602), que havien estat durant els dos darrers anys la primera nacionalitat en nombre d’usuaris del servei. A continuació, segueixen països llatinoamericans com Hondures (1.176) i el Perú (1.150), a més del Marroc (608).

500.000 euros d’inversió

Un nou pla de xoc permetrà millorar el servei per arribar encara a més persones i fer-ho de forma més òptima. A través d’una injecció de 500.000 euros s’habilitarà un espai per reforçar el servei.