Cerimònia solemne en una Sagrada Família poc habituada a aquesta imatge. 1.500 persones han omplert la basílica per a un funeral catòlic. En la missa hi han participat molts dels directament o indirectament afectats per la tragèdia. És el cas dels alumnes de l'Institut Giola de Llinars del Vallès, que han dipositat 150 espelmes en senyal de dol per les víctimes. En el seu ofici, el cardenal arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez Sistach, ha recordat altres tragèdies recents com la del Nepal o les pasteres del Mediterrani, però sobretot el més repetit ha estat el condol als amics i familiars de les víctimes de Germanwings. LLUÍS MARTÍNEZ SISTACH, cardenal arquebisbe Barcelona "Le pedimos que sea realidad jacint verdaguer guieu-nos cap al cel amen." A Sistach l'han acompanyat 25 capellans concelebrants i també les veus del Cor del Liceu. Però els qui també s'han sentit són els representants de les comunitats evangèlica, jueva i musulmana. JORGE BURDMAN, Departament Diàleg Interreligiós Comunitat Israelita Barcelona "Cuando parece que no hay descanso para nuestro dolor jesus nos propne consuelo. Juntos estar aqui todos judios cristianos musulmanes budistas religione que convivimos para mostrar esencia de la espiritualidad." MOHAMED HALHOUL, secretari general Federació Consell Islàmic Catalunya "Les nostres comunitats indiferntmetn de la religio s'uneixen al dolor dels paisos afectats per la tragedia inesperada." Un cop acabada la cerimònia els respresentants de les diferents religions, acompanyats de les autoritats, han donat el condol als familiars de les víctimes de l'accident als Alps.

Prop d’un miler de familiars i amics de les víctimes del sinistre de Germanwings han assistit a la cerimònia. Just abans de començar, estudiants de secundària de Llinars del Vallès que havien fet un intercanvi amb joves alemanys víctimes del sinistre han dipositat 150 espelmes a les escales de l’altar del temple.

Els reis Felip VI i Letícia han presidit l’acte. També hi han participat el president de la Generalitat, Artur Mas, i el president de l’executiu espanyol, Mariano Rajoy. Nombroses autoritats han representat les institucions catalanes i espanyoles, com l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, consellers del govern català com Ramon Espadaler, ministres com Jorge Fernández Díaz o Ana Pastor i els presidents del Congrés dels Diputats i del Senat. Lufthansa i Germanwings també hi han eviat els seus màxims dirigents.

L’acte, d’una hora de durada, ha estat una missa oficiada per l’arquebisbe Lluís Martínez Sistach, per la qual cosa un grup de personalitats de les tradicions catòlica, protestant i jueva han publicat un manifest per demanar un acte multiconfessional, ja que consideren que el funeral “no respon al pluralisme de les sensibilitats religioses de les víctimes”.

Membres del cor i l’orquestra del Gran Teatre del Liceu han posat la música abans de l’eucaristia.Dues de les víctimes havien actuat al coliseu de la Rambla dies abans del sinistre.

La cerimònia solemne ha combinat sis llengües: català, castellà, francès, alemany, anglès i grec. En aquest últim idioma, un sacerdot ucraïnès ha cantat un fragment de l’evangeli ja que una de les víctimes era originària d’Ucraïna tot i que estava establerta a Barcelona.

Després de l’ofici religiós, representants de diverses confessions s’han dirigit a les famílies. El pastor Guillem Correa ha representat els membres de la comunitat protestant, Jorge Burdman ha parlat en nom del col·lectiu jueu i, per últim, hi ha intervingut el secretari general de la Federació del Consell Islàmic de Catalunya, Mohammed Halhoul.

Finalment, les autoritats han donat el condol als familiars de les víctimes presents a la nau central de la Sagrada Família, un per un.

Al llarg del matí, la basílica de la Sagrada Família i els entorns s’han preparat per a l’acte. Des de les 14 h, el temple s’ha tancat als visitants. Als carrers pròxims, s’hi han començat a instal·lar tanques i no s’hi permet estacionar. A més, hi ha força presència policial, tant de la Guàrdia Urbana com dels Mossos d’Esquadra i la Policia Nacional.

El divendres 17 d’abril, ja va tenir lloc un funeral per les víctimes a la ciutat alemanya de Colònia al qual van assistir, entre d’altres, el ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, i la vicepresidenta de la Generalitat, Joana Ortega.

La repatriació de les restes mortals, en dues o tres setmanes

La vicepresidenta del govern, Joana Ortega, ha explicat aquest dilluns que les restes mortals de les víctimes del sinistre de Germanwings del 24 de març es podrien començar a repatriar en dues o tres setmanes com a màxim. Ortega ha recordat que les tasques d’identificació amb l’ADN dels familiars és una feina lenta i complicada. Tot i això, assegura que “s’estan fent les gestions pertinents perquè sigui  al més aviat possible”.

Un mes després de la tragèdia

La tragèdia va passar el 24 de març, quan, segons han revelat les caixes negres de l’avió, el copilot, Andreas Lubitz, va estavellar l’aparell als Alps francesos, la qual cosa va causar la mort de 150 persones entre passatgers i tripulació, 50 de les quals eren espanyoles.