Segons l’organització, les sabates vermelles són un objecte “molt identificable i simbòlic”, que permet treure al carrer un problema social que “volen mantenir en l’àmbit privat”. L’objectiu de l’acció ha estat “despertar consciències i fer memòria col·lectiva”. Els 112 parells de sabates, que fan referència a les 112 dones assassinades el darrer any, s’han instal·lat al bell mig de la plaça de Sant Jaume.

La instal·lació artística ha acompanyat una concentració, a les vuit del vespre, en què han participat membres de les entitats convocants (la Plataforma Unitària contra les Violències de Gènere i Feminicidio.net), la regidora de Feminismes i LGTBI, Laura Pérez, i altres col·lectius.

Un cop finalitzada, diversos voluntaris han col·locat un clavell a cada parell de sabates en senyal de dol mentre els alumnes de l’Institut Ausiàs March recitaven el nom de les dones assassinades. De fet, han estat ells els encarregats de recollir i pintar les sabates.

Maritza Buitargo, membre de la Plataforma Unitària contra les Violències de Gènere, assegura que accions com aquesta permeten conscienciar la població sobre “aquest problema social que persisteix”. Loreto de la Carrera, de Feminicidio.net, reconeix que fins ara s’han pres mesures institucionals útils però que “encara queda molt de camí per eradicar completament la violència masclista”.