Com viuen les persones sense llar a Barcelona? És l’interrogant que Arrels Fundació s’ha proposat resoldre aquest estiu. L’entitat ha organitzat rutes per la ciutat amb guies especials: gent que ha viscut al carrer durant un temps. A través de passejades d’una hora i mitja, la intenció és ensenyar una realitat que sovint s’amaga, trencar prejudicis i sensibilitzar barcelonins i estrangers.

Segons l’últim cens d’Arrels, a Barcelona cada nit hi ha unes 1.200 persones dormint al ras. Rere aquesta xifra s’amaguen històries, com la del Juan Carlos: va estar uns 10 anys vivint al carrer, prop de l’estació de metro de Verdaguer. A betevé l’hem acompanyat: ha explicat la seva experiència a una parella, a qui ha portat per indrets que no tenen res a veure amb els atractius turístics habituals: els ha ensenyat on són els diferents recursos de l’entitat —el Pis Zero, per exemple— i llocs de la ciutat on se solen trobar persones sense sostre.

Durant els últims mesos s’han fet diverses rutes per l’Eixample i Ciutat Vella. També han fet de guies el Manuel i el Hans, que, com el Juan Carlos, han viscut una època al carrer. Les passejades van dirigides a un públic divers, ja que no només es fan en català i castellà, sinó també en anglès i alemany. Els participants que ja han fet la ruta coincideixen a dir que, per a ells, ha estat una oportunitat de viure més de prop la realitat de les persones sense llar i ser-ne més conscients.