La Ruta del Turisme Extractiu ha començat a la plaça de Pau Vila i ha acabat al Palau de la Música. En total, sis parades per assenyalar sis problemes que pateix Barcelona. Per exemple, s’han exposat els efectes nocius de ser una ciutat que rep molts creuers, el problema de l’habitatge, l’explotació laboral en el sector turístic o la unificació temàtica del teixit comercial. Problemes que, segons l’Assemblea de Barris per un Turisme Sostenible, dificulten o impossibiliten la vida dels veïns.

El concepte de turisme extractiu, tret de la xerrada “Desmarcar Barcelona”, de la filòsofa Marina Garcés, compara la indústria turística amb d’altres de considerades extractives, com la de la mineria.

El pas de la ruta ha anat deixant centenars d’adhesius i, també, alguna roda desinflada de bicicletes de lloguer per turistes.

Connexió entre ciutats

El segon Fòrum Veïnal sobre Turisme, que s’ha celebrat aquest divendres i dissabte, ha servit de punt de trobada per les diferents entitats veïnals que s’organitzen per combatre els efectes del model turístic actual al sud d’Europa. D’aquesta manera, s’han trobat a Barcelona, representants de la resta de l’Estat, com Palma, València o Màlaga, però també de ciutat d’altres països, com ara de Lisboa, de Venècia o de Florència. Tots coincideixen a assenyalar que és important organitzar-se a nivell intermunicipal contra “l’Europa dels Estats i de les corporacions”, com ha assegurat Manel Domènech, del col·lectiu Ciutat per a qui l’Habita, de Palma.

De totes maneres, la situació no és igual a totes les ciutats. Des de Venècia, Maria Fiano, explica que la ciutat italiana comparteix algunes problemàtiques amb Barcelona, com ara el tema de l’habitatge o de l’ocupació d’espai públic, però assegura que la capital del Vèneto està “hiperturistificada” ja que és un lloc més petit, i que la principal lluita dels veïns és amb les administracions per l’expropiació de patrimoni cultural. Un cas diferent és el de Lisboa. Com explica Leonor Duarte, la ciutat portuguesa mira amb precaució cap a Barcelona perquè hi troben símptomes comuns i temen que els problemes pel turisme puguin augmentar com, diu, ha passat en els últims anys a la capital catalana.