La ruta es fa del 12 de febrer al 8 de març coincidint amb els primers dies de la quaresma i està organitzada pel Gremi de Bacallaners de Catalunya i per Inedit Damm. Amb el lema “Tradició vs. avantguarda”, 40 restaurants i 12 bacallaneries participen en aquest esdeveniment que vol demostrar que el bacallà, tot i ser un dels ingredients més tradicionals de la nostra cuina, també s’adapta a les cuines més innovadores. La iniciativa ofereix l’oportunitat de conèixer i degustar de molt diverses maneres el bacallà curat i remullat a l’estil tradicional.


Els restaurants participants de la ruta oferiran menús gastronòmics elaborats a base del bacallà autèntic curat tradicionalment, i maridats amb la Inedit Damm amb preus que van dels 22 als 50 euros.

Entre altres propostes, l’Osmosis ofereix brandada de bacallà amb de canya i pinyons; el Semproniana, morro de bacallà amb melmelada d’olives negres i tomàquets secs; el Windsor, una tapeta de bacallà amb puré fi de patata i pebre fumat; l’Amelie, una fideuà de bacallà; el Mercedes un rotllet de bacallà i calçot, i el Casa Aliaga, un sushi de bacallà amb tòfona negra.

A més, i com jaés habitual, durant els dies que dura la Ruta del bacallà es podrà fer un recorregut per les bacallaneries agremiades al Gremi de Bacallaners de Catalunya i es posaran en marxa tallers de cuina per aprendre noves maneres de cuinar aquest ingredient tradicional de la cuina catalana. Els tallers es faran a la Cookiteca els dies 27 de febrer i 4 de març i és necessari reservar prèviament plaça.

Els qui prefereixin cuinar el bacallà a casa, sempre el poden trobar a les parades dels mercats de la ciutat, com els del Ninot, Sagrada Família, la Llibertat, Santa Caterina, Sant Andreu, Montserrat o Clot.