Per donar per inaugurada la plaça al llarg del dia s’hi han fet diversos actes, com un espectacle poètic, un vermut musical, una tertúlia, un dinar i, fins i tot, una ruta històrica pel barri.

Amb aquest espai, l’Ajuntament vol fer visible les dones a la vida pública i social de Nou Barris i homenatjar persones com la Maruja Ruiz, l’única dona a l’Associació de Veïns de la Prosperitat a la dècada dels 70.  L’Aurora Álvarez, membre de la plataforma d’Entitats de les Roquetes, explica que dones com la Maruja han lluitat per projectes importants a Nou Barris, com centres de salut, escoles o la instal·lació de clavegueram. “En canvi, quan es mira la història sempre es fa des de la visió dels homes”, lamenta.

Una inauguració amb reivindicacions

On ara hi ha la plaça, fa anys hi havia un barranc que es va acabar convertint en un talús d’herbes on aparcaven els veïns de la zona. De fet, la pèrdua d’aparcament i les modificacions de trànsit en els carrers adjacents a la plaça han despertat crítiques per part d’alguns veïns. Ara el carrer de Nou Barris ha passat a ser d’una sola direcció, i això els molesta perquè “és l’únic enllaç amb les rondes i els centres”, assegura Carmelio Vico. “Per arribar a la Via Favència ara hem d’anar cinc carrers més enllà, quan abans el carrer de Nou Barris era bidireccional”, afegeix.

La inauguració també ha servit per fer visible la reivindicació de l’Associació Animalista Rescat, que té cura dels gats abandonats i malalts que hi ha al carrer. A tocar de la plaça, hi ha una caseta on tenen als animals mentre es recuperen, però ara serà enderrocada per construir-hi un bloc de pisos. La presidenta de l’entitat, María José Fuentes, demana un espai on poder continuar fent la seva tasca.