El president del Parlament, Roger Torrent, ha comparegut aquest dilluns a la tarda des de la cambra catalana per pronunciar un discurs en què també han intervingut els expresidents del Parlament Joan Rigol, Ernest Benach i Núria de Gispert.

Torrent ha qualificat la condemna “d’injusta i injustificable“, i ha descrit aquest dilluns, 14 d’octubre, com “el dia més fosc des de la restauració del Parlament després de la fi del franquisme”. En aquest sentit, Torrent ha destacat que la decisió del Tribunal Suprem (TS) “és una sentència contra la societat catalana i les institucions catalanes”, ha dit, i ha afegit que “avui ens condemnen a tots“.

El president del Parlament ha insistit que “per més dura que sigui la repressió, mai renunciarem a decidir democràticament el nostre futur” i ha agraït a la seva antecessora, Carme Forcadell, condemnada a 11 anys i mig de presó, “permetre que al Parlament es pogués parlar de tot”.

Intervenció d’altres presidents del Parlament

Expresidents del Parlament de Catalunya també han intervingut en la mateixa compareixença. Joan Rigol, president de la cambra catalana entre el 1999 i el 2003, ha dit que la condemna a Forcadell és símptoma de “l’esperit venjatiu de l’Estat, que no perdona a la Carme haver presidit l’ANC i haver permès la llibertat d’expressió” al Parlament.

Per la seva banda, Ernest Benach, que va presidir el Parlament entre el 2003 i el 2010, ha recordat que “només amb política es resoldrà un conflicte polític” i ha pronosticat que la sentència del TS “provocarà una ruptura amb l’Estat superior a la de la sentència de l’Estatut” perquè, ha seguit, “condemna persones pacífiques i innocents per uns delictes que requereixen la força i la violència”.

Per últim, Núria de Gispert, presidenta de la cambra entre el 2010 i el 2015, ha destacat que “la sentència condemna el dret al vot, el dret a la manifestació i la llibertat d’expressió“, i ha lamentat que “la repressió ha arribat per quedar-se, venen temps difícils i el camí per resoldre el conflicte polític no serà fàcil”.

En aquesta línia, Roger Torrent ha tancat la compareixença amb un missatge per als presos: “Som molts els que estem amb vosaltres i ens toca cuidar-nos en els dies que vindran“.