ANTONIO DE LACY, cap de Cirurgia Gastrointestinal de l'Hospital Clínic "Nosotros lo que queremos es dar un paso adelante. Nosotros queremos hacer intervenciones o partes de intervenciones que no son posibles hacer por vía laporoscópica, y sí van a ser posibles con el robot."

L’Hospital Clínic ha incorporat el robot quirúrgic d’última generació Da Vinci Xi, i s’ha convertit en el primer centre sanitari de l’estat que l’instal·la. L’aparell permetrà realitzar operacions gastrointestinals mínimament invasives per al pacient. Fins i tot, obre la porta a intervenir a través d’un sol orifici.

El model de robot de què disposa l’Hospital Clínic és la quarta i darrera generació dels Da Vinci. El Servei de Cirurgia Gastrointestinal del centre l’ha incorporat al quiròfan per poder fer un pas més enllà de la laparoscòpia tradicional. El robot obre la porta a utilitzar la cirurgia mínimament invasiva en intervencions que fins ara no eren possiles amb aquesta tècnica o eren massa complexes i arriscades. Fins i tot, permetrà realitzar operacions des d’un sol orifici.

L’estructura del Da Vinci Xi donarà més capacitat de maniobra al cirurgià ja que consta d’una plataforma mòbil que es pot col·locar en qualsevol posició al voltant del pacient. Així, el metge tindrà un millor accés a la zona que s’ha d’operar.

Un altre avantatge que ofereix el robot és una major visibilitat durant la intervenció. Als braços de l’aparell, s’hi poden col·locar petites càmeres, de 8 mm de diàmetre, que transmeten imatges en 3D i alta resolució. A més, el cirurgià pot canviar l’angle de visió i la posició de les càmeres durant l’operació.

[Foto: Hospital Clínic]

El doctor Antonio de Lacy, cap del Servei de Cirurgia Gastrointestinal, defensa que “el futur de la cirurgia és la robòtica”. De Lacy és reconegut per la seva experiència en cirurgia no invasiva a través d’orificis naturals.