(ACN) El 40,5 % de les dones que viu a Barcelona estaria en risc de pobresa si només depengués dels seus ingressos. Això és el que apunta l’informe ‘El gènere en xifres. Condicions de vida de les dones i desigualtats de gènere a la ciutat de Barcelona’, publicat per l’Ajuntament. Un estudi que constata la feminització de la pobresa a la ciutat.

L’autonomia del risc de pobresa -calculada amb ingressos individuals i no per llar- també indica que el es 27,7 % de les dones estaria en risc de pobresa severa-. Una xifra que en el cas dels homes baixa i se situa en el 29,4 %.

Bretxa salarial gairebé del 20 %

La bretxa salarial a la ciutat se situa en el 17,1 % i hi ha una major parcialitat i temporalitat entre les dones. Concretament, un 26,4 % de les dones treballa a temps parcial, mentre en els homes la xifra és de 12,9 %.

El 10,3 % de les dones té un contracte temporal, en canvi, la xifra se situa en el 7,7 % en els homes. A més, gairebé el 60 % dels càrrecs de direcció i gerència estan ocupats per homes. Pel que fa a les pensions, les dones també reben menys ingressos. Destaca especialment la de jubilació, en la qual la diferència és de gairebé 600 euros entre homes i dones.

Menys dones propietàries

En habitatge, hi ha més homes que dones vivint en propietat, el 59,4 % i 53,5 % respectivament. En canvi, hi ha més dones (43,1 %) que homes (37,7 %) vivint de lloguer. L’any 2021 també hi havia més dones que homes que declaraven no poder mantenir l’habitatge a una temperatura adequada o van endarrerir algun pagament.

Assetjament sexual i inseguretat

L’informe constata que les denúncies per violència masclista creixen any rere any a Barcelona, amb 3.285 el 2022. Aquest mateix any es van atendre 659 agressions sexuals a la ciutat, una xifra que va suposar un augment del 41 % respecte a l’any anterior. El 90 % de les víctimes van ser dones i totes les agressions van ser perpetrades per homes.

Pel que fa a les agressions sexuals, l’estudi apunta, amb dades del 2021 de l’enquesta FRESC, que un 37,7 % de les noies de secundària enquestades asseguraven haver patit assetjament sexual alguna vegada, mentre només ho van declarar un 5,9 % dels nois. La xifra s’eleva fins al 51,8 % en el cas de les noies de batxillerat i cicle de formació professional de grau mitjà.

L’estudi també indica que les dones tenen més sensació d’inseguretat a l’espai públic. Segons les dades, els homes pateixen més fets delictius a la via pública, però les dones en pateixen més als transports i als establiments. Els homes són víctimes de més delictes contra la seguretat personal no sexual vinculats a la força física, mentre en dones és més comú l’estrebada o l’intent d’estrebada.

Més treball domèstic i de cures

Segons l’informe, el 59 % de les dones destina més de dues hores al dia a treball domèstic i cures, una xifra que en els homes se situa en el 35 %. Així, les dones se senten més afectades per l’anomenada ‘pobresa de temps’. També constata que la majoria de professionals de les cures són dones, moltes d’elles de nacionalitat estrangera i en situació administrativa irregular, amb una “proporció significativa que treballa en condicions d’informalitat”.

Les dones tenen pitjor salut

A Barcelona, un 24 % de les dones diuen tenir una salut regular o dolenta, una xifra que se situa en el 18,3 % en el cas dels homes. Aquesta percepció negativa és més freqüent en el cas de persones amb condicions socioeconòmiques més desfavorables i s’intensifica amb l’edat, apunta l’estudi.

Amb tot, un 13,5 % de les noies joves diu tenir mala salut i la xifra es redueix al 6,7 % en els nois joves. Les dones també tenen més problemes de salut mental, un 31,3 % i un 21,6 % en el cas dels homes, una diferència que s’accentua en les classes socials més baixes.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a