(ACN) Investigadors de l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) i l’Institut Nacional de la Salut i la Recerca Mèdica de França (Inserm) mostren en un estudi que el risc d’hospitalització augmenta amb la calor. Les causes amb més impacte de les altes temperatures són els trastorns metabòlics i obesitat, insuficiència renal, infecció urinària, sèpsia, litiasi i intoxicació per fàrmacs o drogues. La recerca, publicada a la revista ‘Environmental Health Perspectives’, inclou dades d’11,2 milions d’ingressos a través dels serveis d’urgències de 48 províncies de l’estat entre el 2006 i el 2019.

Els investigadors van calcular els valors de les temperatures mitjanes diàries, la humitat relativa mitjana diària i les concentracions de contaminants atmosfèrics — PM2,5, PM10, NO2 i O3— i van estimar les relacions entre la calor i les diferents causes d’hospitalització a l’estiu (de juny a setembre). En un context d’emergència climàtica, la publicació aporta coneixement sobre els efectes de les altes temperatures en les causes de morbiditat.

El risc d’ingrés hospitalari per trastorns metabòlics i obesitat en els dies de més calor pràcticament es duplica en comparació amb els dies de temperatura de confort — un augment del 98 %—, segons la recerca. El risc d’ingressar en un hospital per insuficiència renal incrementa un 78 %; per infecció de les vies urinàries, un 75 %, i per sèpsia, un 54 %.

Els bebès i la gent gran, els més vulnerables

La recerca mostra que la calor impacta en tots els grups d’edat, però els menors d’un any i els majors de 85 són els més vulnerables, amb més risc d’ingrés hospitalari. “És ben sabut que la capacitat termoreguladora no està completament desenvolupada en els primers anys de vida i es deteriora de forma natural en l’envelliment”, ressalta.

Els investigadors també han trobat diferències per sexe: en els dies més calorosos, els homes tenen un risc d’hospitalització més alt per lesions que les dones, mentre que elles, per malalties parasitàries, endocrines i metabòliques, respiratòries o urinàries.

Pel que fa a les altres variables incloses, l’estudi  apunta que la contaminació atmosfèrica sembla exacerbar el risc d’hospitalització per calor en els cas dels trastorns metabòlics i l’obesitat, així com de la diabetis, però no en la resta dels resultats de salut.

La importància d’hidratar-se, sobretot la gent gran

La deshidratació, provocada per les altes temperatures i un consum d’aigua insuficient, pot danyar els ronyons, formar càlculs renals (litiasi) i afavorir la proliferació d’elements químics i bacteris en l’aparell urinari, fet que augmenta el risc de patir una infecció.

“Per prevenir aquestes situacions és essencial mantenir-se hidratat bevent aigua. No sempre hi ha un indicador que alerti d’aquesta necessitat. Moltes persones, sobretot les de més edat, no tenen set fins que estan deshidratades. És important beure aigua regularment”, adverteix.

Millorar els sistemes de vigilància

L’últim signant de l’article i investigador d’ISGlobal, Joan Ballester Claramunt, apunta que els actuals sistemes d’alerta de calor haurien d’activar-se no només durant les onades de calor, sinó també durant temperatures extremes no persistents.