Els adolescents estan més exposats al ciberassetjament durant el confinament per la crisi del coronavirus. En la situació d’estat d’alarma, les relacions socials es mantenen i es fan a través d’internet i les xarxes socials, i els joves hi passen més hores connectats. Això ha multiplicat el risc de patir abusos de ciberassetjadors, depredadors sexuals virtuals i assetjadors de jocs en línia, que aprofiten aquesta situació.

El sèxting durant el confinament

La distància social també ha fet que augmenti el sèxting, és a dir, l’enviament d’imatges i vídeos de caràcter sexual. En aquests casos, els Mossos d’Esquadra recorden als joves que intercanviar aquest tipus de continguts suposa perdre’n el control, i hi ha el risc que s’acabin compartint a les xarxes socials sense el consentiment de qui hi apareix. La policia recorda que és delicte difondre, revelar o cedir  imatges i vídeos íntims sense el consentiment personal quan lesionin greument la seva intimitat personal.

El més comú, segons els Mossos d’Esquadra, és que el ciberassetjament o la sextorsió comenci amb l’amenaça de trencar l’acord de no difondre imatges sexuals, tot amb l’objectiu de ridiculitzar la víctima, humiliar-la, vexar-la o coaccionar-la. Els més important, per la policia catalana, és que en una situació com aquesta, la víctima ho expliqui a un adult o ho denunciï a una comissaria. A la vegada, s’alerta que les persones que redistribueixen aquestes imatges de la víctima són còmplices també d’un delicte de sextorsió, i que en cas de conèixer la persona que està sent víctima d’un abús d’aquest tipus, s’ha de comunicar a un adult per aturar ràpid el ciberassetjament.

Depredadors sexuals d’infants a la xarxa

Els nens i nenes també són possibles víctimes de depredadors sexuals a internet. Els qui fan el fan l’anomenat “childgrooming” són sempre adults amb perfils falsos a les xarxes socials, xats o fòrums, que es fan passar per adolescents i que es guanyen la confiança dels joves o infants. Els Mossos recorden a les famílies que cal ensenyar hàbits cibersaludales als fills, com ara no iniciar mai cap tipus de relació amb persones que no són del seu entorn.

Assetjament en els jocs en línia

El “griefing” és un altre dels perills que més s’ha detectat aquests dies a internet. Es tracta de molestar deliberadament la resta de jugadors dins d’una partida de videojoc en línia per garantir l’èxit en la partida dels altres jugadors. Aquestes situacions poden acabar en casos de ciberassetjament, ja que eviten que el jugador aconsegueixi premis i recursos necessaris del joc, insultant-lo, vexant-lo i humiliant-lo pel xat del propi videojoc.

Aquest assetjament pot derivar en coaccions a les víctimes per obtenir credencials i contrasenyes per suplantar identitats o robar diners de comptes vinculats a la videoconsola o, fins i tot, en situacions de revelació de secrets. Les coaccions també poden estar relacionades en què l’assetjador demana directament imatges de contingut sexual per no molestar o humiliar la víctima davant la resta de companys que estan jugant la partida.

En aquestes situacions és recomana ignorar l’assetjador i, si és possible, fer captures de pantalla, guardar partides o fer vídeos de la situació, per facilitar-ne la denúncia a la policia o a l’administrador del joc. En el cas que la víctima sigui menor d’edat, cal que ho comuniqui  a una persona adulta, que es denunciï el jugador o perfil de jugador a través del propi telecentre del videojoc o bé del web o app. Si la situació d’assetjament no s’atura, amb un perjudici real físic o emocional per a la víctima, s’ha de denunciar a comissaria.