DANIEL PACHA, traumatòleg "Ha disminuït el nombre d'accidents relacionats amb petards. Probablement també hi ha una conscienciació popular. En canvi, igual que en altres dates assenyalades i festes, hi ha bastants accidents de trànsit, contusions banals o ferides. Això probablement és la urgència més freqüent."

Els metges constaten que la millora de la seguretat en la pirotècnia i també la conscienciació ciutadana han contribuït que les lesions causades per petards siguin menys que fa uns anys. “En l’àrea de pediatria encara hem de donar atenció a nens i adolescents que pateixen algunes cremades, però en l’atenció a adults ens trobem sobretot contusions”, especifica el traumatòleg Daniel Pacha, de l’Hospital Vall d’Hebron.

Segons Pacha, el consum d’alcohol entre adults fa que cada cop siguin més freqüents les atencions a pacients que tenen lesions provocades per baralles, caigudes o accidents de trànsit. Tot i que no han quantificat en quina proporció atenen adults i menors, ni tampoc el nombre exacte de persones ateses per cada motiu, el traumatòleg de l’hospital confirma una tendència a atendre més urgències de traumatologia que no pas de cirurgia plàstica i cremades, contràriament al que es pensava fins ara.

En el decurs de la nit de la revetlla de Sant Joan, 225 persones han rebut assistència hospitalària a tot Catalunya, segons dades de la Conselleria de Salut. La major part d’assistències (192) s’han fet en centres de les comarques de Barcelona. Pel que fa al tipus de lesions, s’han registrat 125 cremades lleus, 14 de greus, 74 traumatismes o amputacions, i 42 lesions oculars. Entre tots els casos atesos, hi havia 70 menors d’11 anys i 42 d’entre 11 i 17 anys.