Una setantena de treballadors de TMB s'han concentrat a les portes del Departament d'Empresa i Ocupació per donar suport als seus representants (...) i escridassar els de l'empresa. La jornada de mediació s'ha desenvolupat en dues parts: al matí, la direcció i els mediadors s'han reunit amb el Comitè d'Empresa d'Autobusos, que no accepta la supressió d'algunes línies de bus de barri i exigeix un increment de sou equivalent a l'IPC més un 0,25%, tal com estableix el conveni signat avui fa dos anys. FAUSTINO MONDRAGÓN, Comitè d'Empresa d'Autobusos de TMB "Les hemos dicho que convenio o nada." L'acta de la trobada reflecteix que no hi ha hagut cap acord que permeti pensar a desconvocar la vaga de la setmana vinent. De fet, els mateixos treballadors han presentat una proposta de serveis mínims, que garantiria la circulació del 50% dels autobusos en hora punta, de sis a nou del matí i de cinc a vuit de la tarda, i el 25% la resta del dia. Però d'això en seguiran parlant dimecres. Al migdia, la reunió amb el Comitè d'Empresa de Metro tampoc no ha permès arribar a cap acord, però sembla que el to ha estat una mica més constructiu. Els treballadors del metro volen veure tots els números de l'empresa i la direcció s'ha compromès a dur-los en la propera reunió, que en aquest cas serà demà mateix a les 10. Pel que fa a pagar la revisió salarial pactada, TMB ha presentat una proposta per compensar d'aquí a 2015 un esforç de contenció salarial que ara mateix l'empresa considera imprescindible. PERE RAMON, president del Comitè d'Empresa de Metro de TMB "Que ens ho donin per escrit i ho estudiarem." El president del Comitè d'Empresa de Metro no creu que l'empresa compleixi amb ells si no ho fa també amb els seus companys d'Autobusos, però recorda que, si ho fes, uns no poden fer vaga només per solidaritzar-se amb els altres.

La direcció de TMB s’ha reunit primer amb els representants dels treballadors d’autobusos. Les dues parts continuen distanciades, però s’han emplaçat a seguir negociant el proper dimecres: els sindicats esperen que l’empresa posi sobre la taula una proposta concreta (per escrit) per pagar als treballadors tot allò a què es va comprometre en el conveni signat avui fa dos anys.

La reunió amb els treballadors del metro també ha acabat sense acord, però amb el compromís de seguir negociant aquest dimarts. La direcció s’ha compromès a presentar als representants sindicals els comptes que els reclamen. Els treballadors volen saber exactament quant es gasta TMB en cada partida de despesa, des de les seves pròpies remuneracions fins a projectes com MouTV o la Primavera Cultural.

TMB valora “positivament” la negociació

En un comunicat, la direcció de TMB assegura que ha plantejat als representants dels treballadors la seva “voluntat d’assolir acords que permetin afrontar el futur de la companyia”. L’empresa s’ofereix a compensar a la plantilla per l’esforç de contenció salarial que realitza en aquests moments, “en un període de quatre anys”.

TMB ha valorat de manera positiva l’inici del procés de negociació amb els representants dels treballadors, i ha dit que acudirà a les reunions amb la màxima voluntat de diàleg. La reunió amb els representants del metro s’ha convocat per aquest dimarts 21 de febrer a les 10.00, mentre que la reunió amb els representants del bus es farà dimecres 22 de febrer, a les 10.30.

Matí de trobades a diverses bandes

Aquest dilluns, els primers a entrar a la trobada han estat els representants dels treballadors dels autobusos. 12 membres del comitè participen a la reunió. Abans d’entrar-hi, han assegurat que venien amb “esperit negociador” i que el seu objectiu no era la vaga. Tot i això, han posat com a condició que l’empresa respecti el conveni col·lectiu 2009-2012. Un punt que l’empresa ja ha dit que no té marge per complir a causa de la situació de crisi econòmica.

Concentració de suport

Fora del Departament de Treball, on s’han fet les reunions, s’hi han concentrat unes 70 persones per donar suport als companys negociadors. Han tallat momentàniament el carrer de Sepúlveda per llençar una traca de petards i han penjat cartells reivindicatius.

La trobada d’avui arriba després que dijous passat els sindicats no es van presentar a una de les reunions amb TMB perquè hi exigien la presència d’un representant de l’autoritat laboral de la Generalitat.