La Generalitat, el Col·legi de Metges de Barcelona i el Consell de l’Audiovisual de Catalunya, han fet front comú contra els continguts a internet sobre tractaments pel càncer sense base científica. Han demanat a YouTube que retiri 14 vídeos que consideren que desinformen sobre el tractament d’aquesta malaltia. Són els més visitats en aquesta matèria i sumen 25 milions de visites, una xifra que fa que considerin la situació “altament preocupant”.

Continguts de pseudociència i notícies falses

Des del Col·legi de Metges de Barcelona, Jaume Padrós ha alertat de l’augment d’aquestes pràctiques. “Fan un discurs contrari a la medicina i aposten per teràpies curatives sense base científica, són pseudociència i notícies falses, ha advertit Padrós. Ha explicat que els autors d’aquest material, amb finalitats comercials, s’aprofiten de la vulnerabilitat de les persones que pateixen la malaltia, que s’agafen a una promesa de curació. “Serem implacables i anirem on haguem d’anar”, ha sentenciat el president del Col·legi, que ha afegit que ja han fet dues inhabilitacions en l’últim any i tenen 20 expedients oberts per mala praxi.

També s’ha explicat que molta gent no denuncia aquests continguts, tot i ser estafats, perquè s’avergonyeix d’haver caigut en el parany. El president del Col·legi de Metges apunta que no està parlant de gent analfabeta, sinó de nivell sociocultural elevat. “Perden un temps preciós i l’oportunitat de seguir el tractament òptim”, lamenta Padrós.

Congressos i xerrades sobre curacions miraculoses

Per la seva banda, la Generalitat ha portat cinc casos a la Justícia. Són congressos de tractaments alternatius sense base científica reconeguda del càncer o de xerrades sobre cures miraculoses de l’autisme. La consellera de Salut, Laura Pelay, ha explicat que han de respectar la llibertat d’expressió perquè tothom exposi el que consideri, però que una vegada es comet el delicte el cas es posa en mans de la fiscalia. Ara s’espera que en el termini d’un mes, YouTube doni resposta i accedeixi a retirar aquest material abans no es resolgui la via judicial.

També s’ha anunciat que a partir del 2019, amb un any de retard que s’ha atribuït a l’aplicació de l’article 155, es posarà en funcionament una comissió assessora per als temes sobre el tractament del càncer i malalties associades que farà un seguiment de tots els possibles casos.

L’informe del CAC: tres de cada quatre vídeos de YouTube desinformen

El Consell de l’Audiovisual de Catalunya ha analitzat la desinformació sobre el càncer en el darrer informe sobre notícies falses a internet. S’ha basat en els vídeos més visitats a la plataforma YouTube sobre aquest assumpte, i conclou que tres de cada quatre vídeos desinformen sobre la malaltia (un 74 %). Entre les afirmacions dels vídeos denunciats i que s’han demanat retirar, s’hi diu que la quimioteràpia provoca més càncer, que amb un remei casolà a base de remolatxa es mata el càncer en 42 hores i que el càncer és un fong que es pot curar amb bicarbonat de sodi.