La irrupció de la telefonia mòbil va suposar la desaparició de les cabines telefòniques, que ja s’han convertit en un element gairebé històric a les ciutats. Malgrat que ja estan obsoletes, a Barcelona encara queden terminals a la via pública, com per exemple a la Rambla. Ara bé, tenen les hores comptades. Aquest dilluns a la nit es començaran a retirar les 11 cabines que encara són presents al llarg del passeig. L’operació començarà a les 0 h i la previsió és que d’aquí a tres dies desapareguin totes. Des de l’1 de gener, Telefónica no té obligació de donar servei de telefonia al carrer.

La retirada va començar l’any passat

A la Rambla hi havia hagut una vintena de cabines telefòniques i la retirada es va iniciar l’abril del 2021. En aquell moment els operaris van eliminar-ne una desena. L’Ajuntament ha especificat que la retirada dels terminals no té res a veure amb la reforma de la Rambla i que es tracta d’una operació responsabilitat de Telefónica.

Les antigues cabines de telèfon, objecte de culte

L’última cabina clàssica de telèfon de Barcelona —amb porta per poder tancar-s’hi a dins— es va retirar també el març de l’any passat. Alguns veïns del barri de Sant Genís dels Agudells van pressionar per poder conservar-la. Uns mesos després es va convertir en un punt d’intercanvi de llibres. Malgrat que va patir actes vandàlics dies després d’inaugurar-se, l’espai encara continua actiu.

Una antiga cabina de telèfon, reconvertida en un punt d’intercanvi de llibres
És una iniciativa de l’Arxiu Històric de Roquetes – Nou Barris i l’AV Turó de la Peira per recuperar la memòria local i fomentar la cultura