Operaris retirant les plaques d'amiant de l'antiga Societat de les Aigües. Foto: Andreu Farràs
Operaris retirant les plaques d'amiant de l'antiga Societat de les Aigües. Foto: Andreu Farràs

La retirada de l’amiant en un antic edifici de la Societat de les Aigües, adquirit pel patronat de la Sagrada Família, genera desconfiança entre els veïns de la zona. La finca, ubicada al número 424 del carrer de Mallorca, juga un paper important en l’expansió de la basílica. Ara, l’associació de veïns adverteix de la presència d’operaris en aquest punt manipulant el sostre de plaques d’uralita amb mètodes que consideren dubtosos.

El vocal d’Urbanisme, Mobilitat i Medi Ambient de l’Associació de Veïns de la Sagrada Família, Joan Itxaso, ha dit que des de l’associació van detectar feines amb procediments inadequats, tant en aquest punt com en d’altres del barri. Després de comunicar-ho a la seu del districte, aquest ha assegurat que s’està complint amb tots els procediments.

S’estan garantint “totes les mesures de seguretat”

El veí i periodista Andreu Farràs ha fet pública la presència d’operaris treballant en la retirada de l’amiant. En resposta al seu tuit, la Sagrada Família ha explicat que s’ha contractat una empresa especialitzada en el tractament d’aquest material, perillós pels seus compostos cancerígens. Per això, des de l’any 2001 se’n va prohibir la fabricació i distribució arreu de l’estat espanyol. Amb aquesta contractació, la patronat busca garantir “totes les mesures de seguretat necessàries”.

L’objectiu d’aquestes modificacions és condicionar l’edifici com a magatzem per traslladar-hi materials i vestidors i que, per l’avenç de les obres, ja no poden estar a la basílica. La Junta Constructora també vol destinar un espai de l’edifici a l’Agrupament Escolta Antoni Gaudí, fins ara ubicat al temple, però amb la necessitat de trobar un altre lloc. Es preveu que l’agrupament s’hi pugui instal·lar a mitjans de setembre.

Dues fases per retirar l’amiant

A més, fonts municipals asseguren que la retirada de materials va iniciar-se el 7 de juny i que aquesta es farà en dues fases: primer es retiraran les plaques de les claraboies i un canal d’instal·lacions de la pròpia coberta, i després, es farà amb el mateix amb tres xemeneies adossades. Segons el consistori, “el procés disposa de tota la documentació i els plans de treball preceptius”.

Equipament de l'empresa que està retirant l'amiant al pati interior de l'edifici. Foto: Andreu Farràs.
Equipament de l’empresa que està retirant l’amiant al pati interior de l’edifici. Foto: Andreu Farràs

Des del districte també asseguren que es “manté una comunicació fluïda amb el veïnat sobre aquestes obres a Mallorca”, tot i que algunes fonts veïnals apunten que sempre hi ha hagut molta opacitat respecte a aquestes obres.

L’amiant, una preocupació constant

En alguns casos, la retirada de l’amiant va comportar un desplegament més gran d’operaris i de mitjans. Aquest va ser el cas del Mercat de l’Albaceria, en què es va recórrer a una bombolla de protecció, tot i que són mesures que van més enllà del estrictament necessari segons el que marca la llei.

Els treballs que impliquen la manipulació d’uralita sempre preocupen als veïns per les complicacions en salut que poden comportar respirar les partícules de fibrociment que es poden dispersar durant la manipulació. La realitat és que la llei només preveu mesures de protecció per als treballadors, i no obliga a advertir els veïns.

L’únic punt al respecte és l’article 6 de la llei que es va modificar amb el Reial Decret 396/2006 del 31 de març, que diu: “Les fibres d’amiant produïdes s’eliminaran, en les proximitats del focus emissor, preferentment mitjançant la seva captació per sistemes d’extracció, en condicions que no suposin un risc per a la salut pública i el medi ambient”.