Barcelona està de moda. Fins i tot quan es tracta d'escollir-la per estudiar. I també per viure-hi. És per això que les residències universitàries no han parat de rebre maletes durant tot el mes de setembre. MONTSE SERRET, directora de Barcelona Centre Universitari (BCU) "Hi ha moltes coses interessants per venir a estudiar a Barcelona. És una ciutat acollidora que els ofereix moltes comoditats. Comporta que cada vegada tinguem més estudiants internacionals." La procedència dels estudiants és diversa. Els espanyols encapçalen el rànquing, seguits pels francesos i pels italians. Per a aquest 2014, la novetat és l'increment d'estudiants nord-americans. Amb l'esclat de la crisi se'n va frenar l'arribada a Barcelona, però aquest nou any se n'ha incrementat notablement la xifra. SOFIA KUNSELMAN, estudiant de Ciències Mediambientals "Vaig escollir Barcelona perquè m'interessa la cultura, les llengües, les persones." KRISTINA FILATOVA, estudiant de Màrqueting "A les residències mai no estaràs sol ni avorrit. Hi ha molts esdeveniments, competicions". Però Barcelona no només és atractiva per als estudiants estrangers. PERE MARÍ, estudiant de Filosofia "Les Balears, la cultura que comparteix amb Barcelona, no la comparteix amb la resta d'Espanya." La cultura, la bona xarxa de transport i el clima són alguns dels atractius que porten els alumnes a cursar els estudis a la capital catalana. No obstant això, aquests elements ja no són suficients. En els darrers temps, les demandes han variat. SÒNIA VENTURA, responsable del servei de RESA housing "Les residències s'han modernitzat. Sobretot l'estudiant busca tenir Wi-Fi a l'habitació." Habitació, lavabo, servei de cuina, espais comuns per relacionr-se i, fins i tot, n'hi ha que tenen piscina. Una oferta de serveis i comoditats que pot anar dels 450 fins als 1.400 euros mensuals.

Actualment, la capital catalana es troba entre les 18 millors ciutats del món en educació superior, segons la revista especialitzada Times Higher Education. L’arribada d’estudiants a Barcelona, tant de la resta de l’estat com internacionals, genera un impacte econòmic a la ciutat d’uns 961 milions d’euros anuals, segons el Barcelona Centre Universitari (BCU), l’oficina de les universitats ubicades a la ciutat que proporciona informació i allotjament a aquests estudiants forans.

La procedència dels estudiants és diversa. En aquest 2014, els espanyols lideren el rànquing, seguits pels francesos i els italians. Els nord-americans, però, són el col·lectiu que més ha crescut aquest any, amb una arribada que supera els 5.000 estudiants. Aquest interès es deu a la bona xarxa de comunicacions i transport de Barcelona, així com el clima mediterrani i el caràcter cosmopolita de la ciutat. A més, Barcelona té els campus de moltes universitats integrats en la mateixa ciutat, a diferència d’altres regions europees, com el Regne Unit.

Les demandes dels estudiants han canviat els darrers anys. Avui dia, la prioritat és que la residència tingui xarxa Wi-Fi, que sigui cèntrica i que estigui ben comunicada. Aquestes demandes van lligades a un nou perfil de resident: si abans l’estàndard era un estudiant d’Erasmus de primer curs, ara s’hi afegeixen els de màster, professors i investigadors.

Les residències seguiran acollint estudiants que arriben a Barcelona fins a mitjan octubre, quan es preveu que finalitzi la temporada d’arribades. El pròxim període fort es donarà els propers mesos de gener i febrer, moment en què arribarà el segon torn d’Erasmus d’aquest curs.