La conselleria de Salut ha administrat només el 13 % de les 60.000 dosis de la vacuna rebudes contra la covid-19. De fet, la previsió del Govern era administrar 104.000 vacunes abans del 10 de gener, però aquesta xifra encara queda lluny.

El Departament de Salut atribueix el retard en la vacunació, en part, al fet que encara no tinguin les autoritzacions de les famílies dels usuaris de les residències, però entitats que gestionen aquests centres ho neguen. Expliquen que van rebre la documentació tot just abans de Nadal i que en tres dies van fer tota la feina per tenir-ho tot a punt.

“Les famílies estan donant resposta”

La portaveu de la Coordinadora Residències 5+1, Maria José Carcelén, afirma que, segons dades del Cercle Empresarial d’Atenció a la Dependència, el Departament de Salut ja disposa del 90 % dels consentiments: “El problema no és ni de les residències ni de les famílies. És la Generalitat, que torna a anar tard”. De fet, apunta que un dels problemes és la manca de personal per vacunar tots els usuaris.

Oberts 365 dies a l’any 24 hores

La portaveu de l’Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA), Cinta Pascual, assegura que el sector “ha fet un gran esforç”. Explica que han demanat reunir-se amb Salut per fer una bona planificació i afegeix: “Nosaltres treballem tots els dies, en festius, en dissabtes, en diumenges, en dies 1 i en dies 6. Aquests dies es podrien planificar”.

De fet, Salut ja ha confirmat a TV3 que faran un canvi d’estratègia i que vacunaran cada dia de la setmana, també els festius.