Durant l’any, a Barcelona hi ha més d’un miler de places d’allotjament destinades a persones sense llar, una oferta que augmenta a l’hivern amb l’obertura del Centre d’Acolliment Nocturn d’Emergència.Inaugurat ara fa un any al barri del Camp de l’Arpa del Clot, es tracta d’un equipament preventiugestionat pels Serveis d’Urgències i Emergències Socials de l’Ajuntament de Barcelona que s’obre abans que arribi el fred a la ciutat.

Com funciona el centre?

De desembre a febrer, i en el marc de la fase I de l’operació Fred, els educadors del servei d’inserció social contacten amb les persones sense llar i els informen de la possibilitat de passar la nit al centre del Camp de l’Arpa. A més, en cas que les persones es trobin en barris allunyats del districte de Sant Martí, el consistori facilita el servei de transport fins a l’equipament amb una targeta T-10. L’espai municipal ofereix serveis d’allotjament a les persones que viuen al carrer, també menjador, dutxes, rober i atenció sanitària.

Pas a pas cap a la integració social

En cas que durant l’hivern es prevegin temperatures per sota dels zero graus a la ciutat, el consistori té previst activar la fase dos de l’operació Fred i reforçar els equips d’atenció que treballen a peu de carrer. Aquest any, com a novetat, a més d’educadors del CUESB (Centre d’Urgències i Emergències Socials de Barcelona) i membres de la Creu Roja, s’afegiran a l’equip experts en inserció social per ajudar les persones sense sostre a començar un “itinerari d’inclusió social”.

Sortir del carrer i aconseguir inserir-se de nou a la societat no és fàcil i requereix força temps. La tasca d’aquests educadors és, precisament, guiar aquestes persones perquè, a poc a poc, s’incorporin als serveis que ofereix l’Ajuntament; facin ús d’un centre residencial i obtinguin més estabilitat.

Segons dades del consistori facilitades el darrer agost, a la ciutat hi ha unes 700 persones que viuen al carrer. Aquesta xifra, però, augmenta fins a 3.000 segons Càritas si es tracta la problemàtica de forma més global i es tenen en compte diverses situacions de persones sense llar.  Pel que fa al centre, durant l’hivern de 2013-2014 es van atendre 611 persones i es van registrar un total de 5.859 pernoctacions.