La rehabilitació del Centre Social de Sants es desencalla després que el 2020 el districte de Sants-Montjuïc va explicar als veïns que no hi havia pressupost per tirar-lo endavant. Ara el consistori ha anunciat que les obres es licitaran aviat i que serviran per adequar l’edifici del carrer d’Onzinelles 30, que des de fa 15 anys està apuntalat perquè té problemes estructurals greus. L’immoble es convertirà en un equipament de barri en què tindrà la seva seu social l‘associació de veïns santsenca i també s’hi instal·laran altres serveis municipals i entitats del barri.

Un edifici apuntalat per problemes d’estructura

El projecte de la reforma es va presentar als veïns fa dos anys i ha de servir per recuperar l’ús de les plantes superiors de l’immoble que no es poden utilitzar des que el 2007 es van detectar uns problemes estructurals greus a causa de la carbonatació que pateix l’edifici. Des de llavors, la seu del Centre Social de Sants està apuntalada i només es pot utilitzar la planta baixa, de 300 metres quadrats.

El projecte de reforma dels arquitectes Mercè Zazurca i Codolà i César Sánchez Medrano preveu aixecar-hi una planta més i conservar la façana i alguns altres elements ornamentals que hi ha a l’interior de l’edifici del 1948, com alguns mosaics.

L’edifici del Centre Social de Sants ha estat el lloc des d’on s’han liderat moltes de les lluites veïnals de les darreres dècades i el rehabilitarem aviat”
Marc Serra, regidor de Sants-Montjuïc

Segons ha explicat el regidor de Sants-Montjuïc, Marc Serra: “Es tracta d’un edifici històric per al barri, ja que des d’aquí els veïns de Sants han preparat i liderat les reivindicacions que han instat les administracions a transformar i millorar el barri des de fa cinquanta anys. El projecte de rehabilitació ja l’hem acabat i estem a punt de licitar les obres“. De fet, els veïns esperen que aquest darrer pas estarà enllestit aviat i els treballs podran començar aquest mateix estiu. D’aquesta manera, l’edifici estaria rehabilitat com a molt d’aquí a tres anys.

Una entitat veïnal que arriba als 50 anys

Mentres durin les obres de rehabilitació de l’edifici del carrer d’Onzinelles, l’activitat del Centre Social de Sants s’haurà de traslladar a un emplaçament provisional. “Haurem de pactar amb l’Ajuntament algun espai per poder estar durant els dos anys que preveiem que durarà la intervenció” diu el Jordi Falcó, coordinador del Centre Social. I afegeix: “Des de l’associació seguirem desenvolupant les activitats que ara mateix fem”. I és que ara mateix, a més de l’activitat com a associació de veïns, el centre social acull una trentena d’entitats i col·lectius que utilitzen els baixos de l’edifici per reunir-se o per treballar en els seus projectes propis. Per això, asseguren que el barri segueix mancat d’espais d’ús veïnal i creuen que quan la rehabilitació estigui enllestida, tots els grups vinculats al centre social estaran molt més a gust.

El nou Centre Social de Sants acollirà millor els col·lectius que necessiten un espai on trobar-se i treballar”
Joan Costa, Centre Social de Sants

El Centre Social de Sants es va crear com a associació de veïns i veïnes el 1971. Al llarg d’aquest 50 anys d’història ha liderat reivindicacions que sempre han tingut l’objectiu de millorar la vida al barri. Destaquen sobretot les grans transformacions urbanístiques com la construcció del Parc de l’Espanya Industrial, la recuperació de l’antiga fàbrica tèxtil del Vapor Vell i l’ocupació de Can Batlló per al veïnat.